Skip to content
Politică

Punerea sub acuzare a lui Kövesi, o piesă de teatru cu mize politice

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a acuzat-o pe Laura Codruța Kövesi de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă pe baza unei plângeri penale depuse de un fugar, Sebastian Ghiță. Conținutul „dosarului Kövesi“, modul și momentul în care acesta a fost aruncat pe piață duc la concluzia că ne aflăm în fața unei acțiuni menite să o împiedice pe Kövesi să ocupe funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Ghiță a depus în decembrie anul trecut plângerea împotriva lui Kövesi în care o acuză pe aceasta, printre altele, de abuz în serviciu, dar nu și de luare de mită și mărturie mincinoasă.  Aceste două acuzații reprezintă contribuția la dosar a procurorului SIIJ, Adina Florea. Potrivit SIIJ, în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu ”îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia — Jakarta”, adică pentru aducerea în țară a condamnatului Nicolae Popa, fostu director general al FNI, care a păgubit peste 100.000 de deponenți, și pentru care statul român a fost obligat să plătească 100 de milioane de euro despăgubiri în calitate de garant.

Protagoniștii Ghiță și Florea

Grosul acuzațiilor aduse lui Kövesi datează de mai puțin de o lună. Pe 24 ianuarie, Ghiță a anunțat că urmează să fie audiat prin teleconferință, fapt pe care l-a confirmat pe 13 februarie 2019. Audierea lui Ghiță de către Adina Florea a durat patru ore și face ca, până acum, dosarul Kövesi să fie aproape exclusiv o afacere Ghiță-Florea.

Sebastian Ghiță este fugar de justiție, având pe numele său mai multe dosare și mai multe mandate de arestare. Cu toate acestea, el continuă să fie furnizor de dezvăluri, cele mai spectaculoase fiind cele privind relațiile sale apropiate cu fostul adjunct SRI, Florian Coldea, trecut în rezervă tocmai din cauza acestora. În ceea ce o privește pe Kövesi, Ghiță susține încă de la sfârșitul anului 2016 că are documente compromițătoare. Este însă posibil să îi fi prezentat Adinei Florea o parte din aceste documente, pentru că aceasta pare convinsă că cel puțin Ghiță și Kövesi au avut o relație privată, de unde și acuzația de mărturie mincinoasă.

Adina Florea este procurorul din Constanța preferat de Tudorel Toader pentru preluarea șefiei DNA, care a declarat că nu a fost niciodată independentă și care este suspectată de implicarea în sustragerea de documente secrete din seiful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Campanie media anti-Kövesi

De la Lumea Justiției, care o tratează drept „penală“, la Antena 3, care o califică drept „mincinoasă“, la Evenimentul Zilei, care anunță bombă după bombă, L.C. Kövesi este supusă unui baraj mediatic și politic care are drept obiect discreditarea sa pe plan european.

Mai nou a ieșit public și Cozmin Gușă, care recirculă teoriile lui Ghiță. Asta după ce Gușă și Dan Andronic au avut o întâlnire la Belgrad cu Sebastian Ghiță. Această campanie media se suprapune peste un val de scrisori trimis de reprezentanții PSD, în frunte cu Toader, pentru a submina candidatura lui Kövesi.

Acțiune exclusiv politică

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună a confirmat pentru PSNews.ro faptul că în cazul Kövesi ne aflăm în fața unei acțiuni exclusiv politice. Este un act direct de blocare a unei candidaturi, dar, cum această coaliție de la guvernare are o reputație proastă, s-au gândit probabil că ar fi foarte bine ca acest demers politic să fie însoțit și de un demers judiciar, pentru a da lucrurilor o credibilitate mai mare. E o acțiune exclusiv politică și reprobabilă. Eu nu am mai cunoscut niciun caz la nivelul UE în care un stat membru să se opună fățiș, vocal, prin scrisori trimise celorlalți parteneri europeni, candidaturii unui conațional”, a conchis Raluca Prună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *