Skip to content
Cultural

Purtătorul de cuvânt al Arhiescopiei Romano-Catolice, Francisc Doboș: Monumentul poate fi reconstruit, însă provocarea mea e alta

CursDeGuvernare

Incendiul care a ars o parte semnificativă din Catedrala Notre Dame a provocat nu doar pagube materiale, ci a distrus și opt secole de istorie în care cultura gotică s-a întregit cu religia catolică. În urma tragediei, se caută răspunsuri la ce va urma sau care a fost cauza evenimentului care a lăsat durere în inima istoriei.

Purtătorul de cuvânt al Arhiescopiei Romano Catolice, Francisc Doboș a explicat, luni, pentru PSNews.ro  semnificația incendiului care a cuprins Catedrala Notre Dame și cum am putea privi această întâmplare.

”Este o tragedie pentru istoria spirituală și culturală a Europei. Este vorba despre un monument, dar el înseamnă mai mult. Înseamnă inima, istoria, tradiția Europei. Monumentul poate fi reconstruit, însă provocarea mea este alta. Poate înaintea monumentului a fost incendiat un creștinism în Franța, a fost incendiat și poate a ars prea mult, o apartenență religioasă și asta, nu mă refer doar  de ieri, de azi, ci și de câteva secole, poate chiar cu Revoluția Franceză.

Un monument poate fi reconstruit, dar să nu devină doar un monument de vizitat, pentru că Notre Dame nu este altceva decât inima religioasă a Franței, adică  locul de cult prin excelență. Aș fi îndrăznit să spun că este în acea geografie, fibra optică care ne leagă de Dumnezeu. Dar ea există doar dacă existăm noi, doar dacă există o conștiință creștină, pentru că altfel, o catedrală se transformă doar într-un muzeu, chiar dacă este locul cel mai vizitat din Franța și tocmai de aceea, au plâns creștini, au plâns atei, au plâns oameni care poate nu plâng la moartea lui Dumnezeu.

Pentru că suntem în Săptămâna Patimilor pentru romano-catolici și este o provocare pentru fiecare dintre noi să vedem  în acest dezastru, să îl citim cu ochii Sfintei Scripturi, să vedem într-o moarte, o înviere și să vedem în acest incendiu, o renaștere”,  a spus Francis Doboș.

În prezent, nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. Un istoric francez a declarat că asistăm la prăbușirea „celui mai vizitat monument istoric”. Una dintre turle și acoperișul s-au prăbușit. Culmea ironiei, nefastul eveniment a avut loc chiar de Ziua Mondială a Artei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *