Skip to content
Puterea Știrilor Video

Purtătorul de cuvânt al BNR indică ”vinovații” pentru scăderea leului: legătura cu OUG 114

psnews.ro

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale, Dan Suciu, a fost cel mai recent invitat al ediției video ”Puterea Știrilor”. În cadrul emisiunii, printre subiectele abordate, s-a aflat și cel al scăderii masive a leului în fața euro.

Concret, întrebat cine sunt ”vinovații” pentru situația care a alarmat milioane de români, Dan Suciu a replicat:

”Am un răspuns simplu și unul mai complex. Cel simplu este în felul următor: piața. Cursul valutar este expresia pieței valutare. Pe piața valutară se fac tranzacții zilnice, sunt mii de tranzacții, peste un miliard de euro se tranzacționează. În funcție de sentimentul pieței. Cum consideră oamenii și firmele, companiile, marii și micii investitori, pentru că fiecare decizie aici contează, că merge economia și că trebuie raportat leul la euro sau la dolar. Deci, situația este determinată în principal de piață. Este o piață funcțională, care funcționează indiferent de toată povestea că BNR face ce vrea ea cu cursul, asta e o fantasmă. BNR nu face ce vrea ea cu cursul și nici nu poate și nici nu vrea să facă asta.

Suntem pe o piață funcțională, cu reguli de piață și vedem aceste variații care țin de piață. Am avut o oarecare depreciere a leului, o revenire astăzi. (…)România importă enorm de multe bunuri față de exporturi, deci pierde cumva valută zilnic prin importuri, iar intrările de fonduri europene sau de alte venituri în valută nu reușesc să compenseze întreaga pierdere. În consecință, există constant o presiune pe curs, mai mare sau mai mică. De aceea, am văzut că anul trecut am avut, tehnic vorbind, un curs stabil. Dar el s-a dus ușor în jos tocmai din această presiune constantă.

Apoi au venit câteva elemente de incertitudine care au dat peste cap așteptările celor din piață care vedeau o evoluție similară a cursului. În primul rând avem un buget care nu se încheagă și nu dă o anumită concrețe situației de moment. Și în al doilea rând, și mai ales acesta este elementul care a deranjat. Este ordonanța 114, cea care a setat o dobândă. Dobânda, ca și cursul, sunt expresii ale pieței. Ea se setează tot așa pe piață, în funcție de cerere și ofertă. Atunci când o setezi administrativ, ai dat peste cap această piață, care începe să gândească altfel, să evalueze altfel lucrurile care au loc în momentul respectiv. Între valută și piața de dobândă există o strânsă legătură. Sunt două vase comunicante”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *