Skip to content
Politică

Purtătorul de cuvânt al BOR, reclamat la CNCD. Ce acuzații i se aduc

basilica.ro

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către două organizații non-guvernamentale.

Concret: Bănescu este acuzat de discriminare în urma declarațiilor pe care le-a făcut despre numărul mare de minore care devin mame, efect pus pe seama apartenenței la o anumită etnie, informează Digi24.

Sesizarea a fost depusă la CNCD luni, de către E-Romnja și Centrul Filia, în urma declarațiilor lui Bănescu despre fetele rome și a celor ce aparțin unor categorii defavorizate.

Declarațiile la care fac referire cele două organizații sunt cele pe care Vasile Bănescu le-a dat în Parlament în urma discuțiilor despre organizarea referendumului privind redefinirea familiei. Purtătorul de cuvând al BOR a spus atunci că numărul mare de cazuri în care minorele devin mame au în spate apartenența la o anumită etnie în care se obișnuiește ca viața sexuală să înceapă mult mai devreme decât ar trebui.

„E un sofism foarte ieftin să spui că o fată de etnie romă sau o fată care a fost abuzată sexual sau o fată care a abandonat școala, care trăiește fără părinții ei, plecați în străinătate și care, bineînțeles că intră într-o derivă morală, au ajuns în situația nefericită de a fi gravide din cauza lipsei de educație sexuală. Toate aceste cazuri care se invocă au în spate, de fapt, motive sociologice. Abandon școlar, plecarea părinților în străinătate, lipsa accesului la informare virtuală, deci pe internet, în mediul rural și, nu în ultimul rând, apartenența la o anumită etnie, unde, după cum bine știm, viața sexuală se începe mult mai devreme”, a spus Bănescu.

Motivația organizațiilor privind sesizarea la CNCD se leagă de faptul că declarația reprezentantului BOR ar putea duce creșterea prejudecăților privind minoritatea romă, întărind totodată sentimentul de ură la adresa acestei etnii. De asemenea, afirmațiile lui Bănescu ar legitima „rasismul, sexismul și clasismul în societatea românească”.

„Declaratiile sale, transmise prin mass media, au un impact puternic, ca urmare a capitalului simbolic pe care îl deține instituția religioasă pe care o reprezintă domnul Bănescu și legitimează rasismul, sexismul și clasismul existente în societea românească”, susține Centrul Filia.

1 comentariu la “Purtătorul de cuvânt al BOR, reclamat la CNCD. Ce acuzații i se aduc

  1. Soros își face datoria fiindcă cele 2 onguri se țin pe banii lui. Nu că n-ara avea dreptate părințelul Bănescu.Problema e că ONGurile astea, în loc să îi învețe pe unii minoritari că au și obligații față de țară – și să respecte legile, le zic că au doar drepturi, reacționaeză mereu cu ură când se spun adevăruri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *