Skip to content
Puterea Știrilor Video

Purtatul măștii pe timp de caniculă ar putea crea probleme. Dr. Adrian Marinescu: În unele situații, masca ar putea fi înlocuită cu distanțarea socială

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Invitat la „Puterea Știrilor, dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș, atrage încă o dată atenția asupra felului în care este folosită masca de protecție.

„Sunt mai multe modalități prin care noi purtăm masca în mod necorespunzător. Ar trebui să fie etanșă la nivelul feței, în momentul în care o purtăm sub nas sau la nivelul bărbie e clar că nu ne ajută la nimic și asta vedem destul de des. În plus, ea trebuie purtată pentru un interval de timp. E clar că acum fiind foarte cald, transpiram mult, iar la un moment dat își pierde calitățile, iar dacă nu e igienizată, vorbim de mască improvizată și ținută pe perioade lungi de timp, cu siguranță că vom ajunge chiar să ne îmbolnăvim, pentru că sunt multe microorganisme”, a declarat medicul infecționist.

„Trebuie să știm că masca nu ar trebui purtată permanent, adică trebuie să facem în așa fel încât să luăm și pauză, mai ales dacă desfășurăm activitate fizică. Chiar dacă stăm la birou trebuie să găsim acea variantă în care momentul în care aerisim camera, când avem o distanțare corespunzătoare, și să dăm jos și masca. Aceasta trebuie purtată cu pauze, nu este corect să o purtăm tot timpul. Pe de altă parte, dacă nu o purtăm deloc atunci când trebuie, dacă așa nu e igienizată sau nu e purtată cât să acopere gura și nasul, categoric ne poate face mai mult rău, sau poate să nu fie utilă așa cum ne-am dori” , a mai spus dr. Adrian Marinescu.

În planul de măsuri de relaxare în contextul pandemiei cu noul coronavirus, este prevăzută purtarea obligatorie a măştii de protecţie în spaţiile închise: mall-uri, hypermarketuri, magazine localizate în spații închise, la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun. Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat.Cetățenii care nu poartă masca de protecție pot primi o amendă de până la aproape 2.500 de lei. Mai precis, amenda pentru nepurtarea măștii variază între 500 și 2.500 de lei, valori stabilite prin Legea 55/2020 privind starea de alertă.

„Acea durată de purtat masca, de 4-5 ore, scade în această perioadă. E clar că dacă e foarte cald, sau dacă desfășurăm o activitate fizică, trebuie să avem mare grijă. După părerea mea, într-un loc, într-o fabrică unde oamenii desfășoară activități fizice, trebuie să facă în așa fel încât să înlocuiască masca cu distanțarea socială, chiar se spune că muncitorii ar trebui să nu poartă mască atunci când fac activități fizice. Nu e corect din punct de vedere medical și ar trebui să aibă o distanță de 3 m între ei, atunci lucrurile pot merge bine”, a precizat dr. dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *