Putem avea premier tehnocrat? PNL îşi atrage ironii guvernamentale în lumina actualei crize politice. Ce spune Mirel Palada, consilier de stat al prim-ministrului pe strategii guvernamentale.
Sociologul a declarat, luni, pentru PSnews.ro, că recenta schimbare de retorică a PNL (de la „Cătălin Predoiu premier” la „alegeri anticipate”) reprezintă „o măsură a iresponsabilităţii lor şi a lipsei lor de soluţii”.
Vorbind în contextul mai general al crizei politice, Palada a opinat că ieşirea din impas stă în mâinile celor care au „dărâmat” Guvernul, precum şi în cele ale preşedintelui Klaus Iohannis.
„Şansele (să ieşim din criză – n.r.) vor fi date de cei implicaţi în desfăşurarea acestei crize: pe de o parte, cei care au dărâmat Guvernul (societatea civilă, prin reprezentanţii ei din piaţă), iar pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis, cel care funcţionează, în momentul de faţă, ca mediator între diversele părţi”, a comentat Mirel Palada.
Fostul purtător de cuvânt al Executivului a evitat să dea un răspuns tranşant la problema prim-ministrului tehnocrat, dar a dat de înţeles că, personal, ar putea susţine un astfel de demnitar.
Întrebat dacă este viabilă o asemenea soluţie, Palada a răspuns: „Da. Este una dintre variantele luate în calcul. Discutăm în termeni de probabilităţi. Dacă, prin «viabilă», înţelegem «probabilă», «posibilă», atunci da. Dacă, prin «viabilă», înţelegem «funcţională», atunci, în măsura în care există o majoritate în Parlament care să susţină acest premier în momentul numirii sale, al votării sale şi, pe urmă, mai ales, în momentul susţinerii în acţiunile sale de acte normative, atunci, da, e viabilă. Depinde foarte mult ce fel de premier tehnocrat va fi, ce susţinere va avea din partea partidelor parlamentare… E o ecuaţie mai complicată”.
Chestionat în cine ar avea el însuşi încredere, consilierul de stat a replicat: „Depinde foarte mult de persoana care este propusă. Dacă este… mă rog – nu dau nume acum, dar sunt foarte multe, destul de multe nume în care am încredere”.
Totuşi, Mirel Palada a refuzat să comenteze vreunul dintre principalele nume vehiculate până acum în presă (Dacian Cioloş, Bogdan Olteanu, Lucian Croitoru, Vasile Dâncu etc.).
Pe de altă parte, consilierul de stat a dat asigurări că, momentan, nu se pune problema disoluţiei vieţii parlamentare şi partinice ori diminuarea rolului partidelor tradiţionale.
„Nu ştiu în ce măsură va exista o presiune din partea societăţii româneşti – nu vorbesc acum de societatea fie civilă, fie «civilă» cu ghilimele, pentru că nu putem să discutăm despre o adevărată reprezentativitate a celor care sunt în piaţă. Sunt în număr destul de mic şi cu un profil social destul de bine definit. Drept care presiunea lor nu reprezintă presiunea societăţii. Partidele vor dispărea şi/sau se vor reforma în momentul în care va exista o presiune din partea întregii societăţi, nu doar din partea unor felii înguste din ea”, a explicat fostul purtător de cuvânt al Guvernului.
Solicitat să precizeze de ce a vorbit despre ghilimele în privinţa societăţii civile, Mirel Palada a dat un răspuns evaziv-ironic: „Mă refeream la faptul că un cuvânt poate fi înconjurat şi de ghilimele”.
În acelaşi context, Palada a vorbit despre blocajul legislativ în materie de alegeri anticipate: vechea lege (a votului uninominal) a fost abrogată, iar noua lege (a scrutinului pe liste) nu va intra în vigoare mai devreme de 20 iulie 2016.
„Ăsta este unul dintre lucrurile de care cei care doresc alegeri anticipate trebuie să ţină cont şi sunt sigur că, în înţelepciunea şi în responsabilitatea lor, vor lua şi acest amănunt în calcul. Altminteri, vom aplica legea care este în vigoare în momentul respectiv. Dacă vom face alegeri înainte de termenul respectiv, vom face alegeri pe baza vechii legi, a votului uninominal, exact aşa cum şi-au dorit mulţi din zona de dreapta, acum câţiva ani. Deci nu văd de ce nu ar fi mulţumiţi de acest lucru”, a susţinut oficialul.
Acesta nu a optat pentru o poziţie tranşantă vizând reducerea numărului de parlamentari, conform referendumului din 2009.
„În măsura în care acest lucru este agreat, trebuie să existe o modificare de lege în această privinţă. Trebuie aplicată legea, indiferent cum”, ne-a spus Mirel Palada.
Nu în ultimul rând, consilierul ne-a spus că propria sa colaborare cu premierul interimar Sorin Cîmpeanu „este una cât se poate de funcţională, pentru că dânsul a dat măsura responsabilităţii profesionale, în postura de ministru al Educaţiei”.
„Face parte dintr-un Guvern care a demonstrat, pe parcursul timpului, că îşi face treaba cum trebuie”, a încheiat Palada.