Skip to content
Opinii & Analize

Puterea nu e în număr. E în numărat…

Am spus în repetate rânduri că unul dintre cei mai „plictisitori” indicatori din cercetările sociologice, încrederea în instituții, ne explică mult mai multe decât credem.

Un lucur trebuie spus din start. Dacă privim în perspectivă longitudinală, deci pe termen lung, nu stăm bine la încrederea în instituții. Sigur, instituțiile politice sunt printre cele mai prost văzute, Parlamentul și partidele, baza democrației practic, fiind campioane la neîncredere. Nici nu e nevoie să ne uităm pe sondaje recente pentru asemenea lucruri. Ele sunt pur și simplu o permanență a democrației noastre originale din ultimii 30 de ani.

Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni legat de votul de la Sectorul I ne aduce aminte că pe lângă o neîncredere cronică în instituții, avem și una de aceleași dimensiuni în diferite procese politice și administrative. Cred că, dacă s-ar studia în sondaje nu doar încrederea/neîncrederea în instituții, profesii etc., ci și încrederea/neîncrederea în proceduri, am ajunge la rezultate cel puțin la fel de dezastruoase. Mă refer la lucruri precum procesul de vot, de numărare a voturilor, alte proceduri administrative, judiciare, chiar medicale, de asigurare a ordinii publice, de distribuire a diferitelor tipuri de resurse… nu știu. Desigur, ar fi niște întrebări mai greu de livrat publicului într-un sondaj, dar ar merita încercat.

Am folosit exemplul cu Sectorul I doar pentru a contextualiza. Să nu uităm că acolo ambele tabere au clamat victoria și i-au acuzat pe ceilalți de furt. Personal, cred că trebuiau renumărate voturile, dar nu așa, de către cei care le număraseră prima dată. Mai în glumă, mai în serios, trebuiau numărate o dată de poliție, a doua dată de armată, a treia de cine știe ce altă structură de forță și a patra oară, vorba vremurilor de demult, de oamenii muncii. Să vedem și noi dacă ies aceleași rezultate din moment ce numără buletinele de mai multe ori niște instituții care nu au legătură cu procesul de vot. Și să mai vedem și cine a câștigat, totuși, dar nu în ideea de a lămuri cine va conduce mica urbe de la Sectorul I, ci în ideea de a îi responsabiliza pe politicieni. Acuzația de furt electoral e gravă. Ea nu trebuie să fie o strategie de comunicare politică. Nu e normal să zicem că au furat ceilalți, doar pentru că numărătorea e strânsă. Nu e normal să zicem și noi că au furat, doar pentru că au zis ei primii. Nu e normal să zicem că au furat, doar pentru a ne găsi un loc pe lista de parlamentare după ce am pierdut localele. Nu e normal să zicem că au furat, doar pentru a exploata un stereotip al partidelor vechi.

Cel mai amuzant este că atunci când ambele tabere pretind că „ăilalți” au furat, în momentul în care, inevitabil, una dintre ele e declarată câștigătoare, aceasta din urmă devine responsabilă și nu mai vrea nici renumărare, nici nu o mai deranjează că există niște suspiciuni, ba chiar ne explică faptul că sunt proceduri pe care lumea nu le înțelege etc. De treizeci de ani se întâmplă chestia asta. Până la urmă, dacă una din părți a pronunțat la tv sintagma “furt de voturi”, ar trebui să se autosesizeze și să intervină de urgență toate instituțiile abilitate. Dar nu așa, să se ancheteze trei ani după aia și la final să ne întrebăm de la ce a pornit totul. Nu domnule… în două-trei zile să nu rămână nicio piatră (pardon, nicio filmare, niciun sac cu voturi…) neridicată.

Așa, dacă e furt, să îl vedem și noi. Sau, dacă oamenii care se ocupă de alegeri pur și simplu sunt incapabili să numere, ceea ce nu este exclus, să știm și chestia asta.

Desigur, renumărarea se face și ea în cadre legale bine stabilite. Nu te apuci să renumeri voturile sau să filmezi membrii biroului electoral și când se duc la baie, ca în Truman Show. Dar nu cumva aceste ultime două propoziții sunt valabile doar pentru țări în care publicul are garanții că votarea și numărarea voturilor se desfășoară cum trebuie? Și în care politicienii nu țipă că s-au furat voturile înainte să se anunțe rezultatele, dar așa, dintr-o parte, ca să se poată întoarce dacă e cazul?

Circulă o glumă prin București, auzită atât de la oameni care au votat cu PSD, cât și de la unii care au votat cu PNL sau USR-Plus. Cică, dacă numărăm toate secțiile de încă trei ori, or să dea încă trei rânduri de rezultate diferite. Lumea nici măcar nu crede că e vreo mare fraudă. Sigur, situația de la Sectorul I a fost tensionată, diferență mică între candidați, episodul cumva similar cu cel de acum patru ani, cu aceiași în rolurile principale. Dar fenomenul real îngrijorător pare să fie o teribilă incapacitate a statului de a gestiona numărarea voturilor, cuplat cu o facilă strategie de comunicare a tuturor partidelor de a  susține că s-a furat, vedem noi după aceea cine și cum.

Legitimitatea unei democrații stă în participarea la vot și în cultura politică a publicului. Dar nu poți să tot acuzi publicul că nu iese destul la vot, când de zeci de ani încerci să îi bagi pe gât același tipar de om politic, indiferent că este încarnat în “oameni vechi” sau „oameni noi”. S-a ajuns într-un punct de criză în fragila democrație românească dacă începem iar să discutăm despre cum și cine numără voturile și despre cine mută sacii. Pentru că din discuția asta nu se va ieși decât cu transparență totală. Și nu știu dacă e normal să tot chemăm oamenii la vot cu procedurile actuale. Poate ar fi timpul să îi chemăm la numărat.

2 comentarii la “Puterea nu e în număr. E în numărat…

  1. @ Sunteți de părere că voturile ar trebui colorate ca semaforul și să fie numărate de agenții de circulație și de conducători auto că ăștia au o formare practică ce nu permite modificarea rezultatelor la alte renumărări ale acelorași voturi, ?

  2. AHA ! cred ca ati punctat bine pe ici pe colo prin punctele esentiale , dar nu cred ca se schimba nimic , mister Cristea … pentru ca e clar pentru toti cei care nu sint orbi de ochii mintii ca de la teoria suprema – suprastiintifica- a alegerilor cu rezultat cert cunoscut dinainte aplicata cu succes de i.v. stalin plus kgb si tooot icebergul bolsevic , deci de pe vremea aia si pina la sfirsitul veacurilor totul e tulbure si deci hai la pescuit in ape tulburi — pentru ca-conteaza doarn NUMARATUL , dar desigur de forma siii cu tema data si tendinte-trenduri bine stabilite … din pacate , pare tot mai evident si cred ca se poate demonstra stiintific , sintem vorba aia iin zug-zwang pentru ca s-a produs o mutatie genetica -care se transmite si chiar se perfectioneaza — adica pot spune ca se transmite din generatie in generatie ca o comoara sau arma tot mai perfecta , UITE ACUMA SE FURA IN CLOUD – adica daca bagi in soft falsuri devii adevarat -validat … aaa , si daca tot ziceam de generatii , ei bine copiii nu pot fi acuzati ci doar compatimiti ca au astfel de mostenire genetica – uite acuma si scoala e in cloud , ceea ce nu e chiar rau , dar apropo de numarat , e cam asaaa un FINAL COUNTDOWN , ADICA SCOALA CAM DEVINE O CHESTIE ELITISTA , CHESTIE DE PUNGA – MINTEA-N PUNGA , APROAPE CA IMI VINE SA SPUN CA SI INTELIGENTA ARTIFICIALA A FI TOT CAM ASAAA – ADICA CUMPERI A. I . EXACT DE BANII PE CARE II AI Acuma trebuie sa zic de MAREA EROARE pe care ori o vor rezolva cei din next-generation ori ii va arunca in aer – adica ba , baieti ori veti fi corecti ori dispareti … aaa , dar asta e chiar mult mai actuala pentru generatia expirata care deja e cert ca se cam arunca in aer in direct si la ora de virf NO MATTER WHAT , sper ca fara multe ictime colaterale … culmea maxima este ca astia DE PE TOATA PLANETA nu inteleg nimic din mersul progresului si nici din lectia COVID-19 care e clar ca arata ce erori se fac de mult timp si ma refer doar la MODUL CUM AU DEZVOLTAT TENDENTIOS SPRE BANI money first MEDICINA , FARMACIA , STIINTELE TOATE- INCLUSIV SOCIOLOGIA ETC … IAR CHESTIA CEA MAI TARE E ACUM IN PROGRESIE EXPLOZIVA — ADICA NUMARATUL IN VREMURI DE COVID-19 , 20 ,21 ETC CA SA NU ZIC DE N8UMARUL-NUMARAT-NENUMARAT DE CAZURI-BOLNAI , BRAVVO ! si vreau sa spun clar ca vinovati sint exact marii manageri ai dezastrului … TOTUL E PERFECT IN CEA MAI BUNA DINTRE LUMILE POSIBILE sau poanta aia NUMARATUL A REUSIT , DEMO-N-CRATIA A MURIT !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *