Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Puterea Știrilor”, cele mai bune momente din 2022. DECEMBRIE. Ministrul Boloș vorbește despre „ajustarea” PNRR, începe tăvălugul anti-austriac

captura puterea stirilor

Invitat la „Puterea Știrilor”, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, explica, în decembrie 2022, că o renegociere a PNRR, așa cum cere PSD, este „foarte limitată”, însă cu siguranță sunt discuții pentru ajustarea Planului. Potrivit ministrului, o astfel de ajustare se referă la o reducere de grant de 2,1 miliarde de euro, bani pe care România nu-i va mai primi, motivul fiind creșterea economică înregistrată de România în 2022.

„O renegociere a PNRR e foarte limitată, dar discuții cu privire la ajustarea Planului vor fi. De ce? Din 3 motive: Unu, avem de operat o reducere de grant de 2,1 miliarde de euro care este rezultatul creșterii economice pe care am avut-o în 2021 față de 2020. Vom pierde acești bani datorită creșterii economice. Acesta ar fi un lucru bun dacă creșterea economică ar fi fost generată de investiții, dar la noi a avut o componentă de consum predominantă.

Apoi, pe de altă parte, avem de ajustat prețurile, pentru că am avut o creștere spectaculoasă a prețului la materiale și utilități. Și de aici avem de ajustat 2,2 miliarde de euro.

În acest context, apare cea de-a treia cauză, restructurarea împrumutului, pentru că trebuie să facem rost de banii aceștia pe care vi i-am menționat, în caz contrar ei trebuie asigurați din bugetul de stat”, a declarat Boloș la „Puterea Știrilor.

Peste 50% dintre români declară că trebuie naționalizat OMV!

Decizia Austriei în cazul aderării României la Spațiul Schengen a stârnit multă furie în România. Peste 50% dintre români declarau, în decembrie 2022, că trebuie naționalizat OMV, a anunțat sociologul Marius Pieleanu, în exclusivitate la Puterea Știrilor. Totuși, sociologul a atras atenția că țara noastră este parte integrantă a structurilor economice și politice europene și „nu trebuie să ne pripim în a face gesturi sub imperiul emoțiilor, care să ne coste mult mai mult decât o amânare a aderării României la Spațiul Schengen”.

„Refuzul Austriei este unul cu caracter subiectiv. Vă readuc aminte că ei nu au avut un motiv sustenabil, credibil, să ne refuze aderarea la Spațiul Schengen. Nu s-a spus și vă spun o cifră în premieră. Peste 50% dintre români declară că trebuie naționalizat OMV. Aici s-a ajuns cu supărarea. Sunt date de ultimă oră pe care vi le prezint. În mod evident noi nu trebuie să ajungem aici. România este parte integrantă a structurilor economice și politice europene și nu trebuie să ne pripim să facem gesturi ieșite din comun, la nervi, sub imperiul emoțiilor, și care să ne coste mult mai mult decât o amânare a aderării României la Spațiul Schengen”, a declarat Marius Pieleanu, la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *