Skip to content
Externe

UPDATE Putin acuză un „atac terorist” la podul Kerci. A fost informat de anchetatori că unii cetățeni ruși au ajutat serviciile secrete ucrainene

Maxar Technologies

UPDATE, ORA 21.29

Vladimir Putin a vorbit pentru prima oară despre exploziile de la podul Kerci din Crimeea. Preşedintele rus a spus că distrugerea podului reprezintă „un atac terorist menit să distrugă infrastructură civilă critică a Rusiei” și a dat vina pe serviciile ucrainene pentru atac. Putin s-a întâlnit, duminică seară, de urgență, cu Alexander Bastrikin, șeful Comitetului de Investigații, care i-a comunicat și că serviciile ucrainene „au fost ajutate de cetățeni ruși care se află în străinătate”.

Dragă Vladimir Vladimirovici, echipa noastră principală de investigații, de experți, experți criminaliști au ajuns la fața locului foarte repede. Cu participarea specialiștilor în explozibili, specialiștii criminaliști au examinat locul în detaliu și au obținut primele concluzii preliminare. Am inițiat un dosar de terorism, iar acest fapt este confirmat de datele obținute din prima fază a investigației. Mulți martori și martori oculari au fost interogați, iar mai multe studii speciale au fost lansate și în mare parte terminate – examinări pe explozibili, genetice și criminaliste. Instrucțiunile relevante au fost transmise cătr FSB și către ministerul de interne”, a declarat Bastrikin, conform președinției ruse, notează digi24.ro.

Tocmai ce ați raportat că nu există îndoială că este un atentat terorist îndreptat împotriva infrastructurii civile critice a Federației Ruse”. „Întocmai, și autorii, cei care au comandat și executat sunt serviciile secrete ucrainene și cetățenii ruși care se află în străinătate și au ajutat serviciile secrete ucrainene”.

UPDATE, ORA 11.02

Rusia trimite scafandri să evalueze daunele produse de explozia de sâmbătă la podul peste Strâmtoarea Kerci, a anunţat duminică vicepremierul rus Marat Husnullin, citat de Reuters. Misiunea urma să înceapă în zori, la ora locală 6 a.m. (03.00 GMT).

Podul care leagă peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, de teritoriul rus are un rol cheie în aprovizionarea forţelor ruse din sudul Ucrainei. Lung de 19 km, având şi o valoare simbolică, obiectivul a fost inaugurat cu fast de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018.

Costul construcţiei a fost de circa 3,5 miliarde de dolari, iar Uniunea Asiguratorilor din Rusia a evaluat pagubele produse de explozia de sâmbătă la trei până la opt milioane de dolari (200-500 de milioane de ruble), notează Agerpres.

Putin a semnat sâmbătă un decret pentru întărirea securităţii podului şi a ordonat o anchetă privind explozia.

Ucrainenii, inclusiv la nivel oficial, şi-au exprimat satisfacţia pentru avarierea podului, dar nu au revendicat o eventuală acţiune de sabotaj, iar Moscova nu a făcut nicio acuzaţie.

Situaţia poate fi gestionată – este neplăcută, dar nu fatală„, a apreciat guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksionov. „Desigur, s-au declanşat emoţii şi există o dorinţă sănătoasă de răzbunare„, a adăugat el în faţa presei.

Potrivit lui Aksionov, peninsula dispune de rezerve de carburant pentru o lună şi de alimente pentru două luni. Ministerul apărării de la Moscova a susţinut că forţele ruse din sudul Ucrainei pot fi „complet aprovizionate” pe alte rute terestre şi maritime.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Preşedintele rus Vladimir Putin a însărcinat sâmbătă Serviciul Federal de Securitate (FSB) să consolideze măsurile de protecţie a podului din Crimeea, după ce o explozie a avariat parţial această infrastructură de pe strâmtoarea Kerci, a anunţat Kremlinul.

Preşedintele a semnat un decret care conferă FSB ”autoritatea de a organiza şi coordona măsurile de protecţie a transportului prin strâmtoarea Kerci, a reţelei electrice a Federaţiei Ruse către peninsula Crimeea şi a principalului gazoduct dintre Krasnodar şi Crimeea”, se arată în document, conform EFE şi DPA.

Este prima măsură a Kremlinului după explozie, care pare să fi fost provocată de un atac asupra acestei structuri construite de Moscova în urma anexării Crimeei, notează Agerpres.

Înainte de emiterea acestui decret de către Kremlin, liderul cecen Ramzan Kadârov a invitat unităţile sale să păzească podul în viitor.

Responsabilitatea pentru securitatea podului a fost împărţită până acum între trei părţi, potrivit deputatului rus Alexandr Hinştein. Ministerul Apărării a monitorizat spaţiul aerian, Garda Naţională Rosgvardia s-a ocupat de supravegherea maritimă, iar traficul rutier şi rutele feroviare erau controlate de Ministerul Transporturilor.

Un camion a explodat sâmbătă dimineaţă pe podul din Crimeea provocând un incendiu la şapte rezervoare de combustibil dintr-un tren-cisternă şi avariind parţial infrastructura şi provocând moartea a cel puţin trei persoane. Traficul auto şi feroviar a fost deja restabilit parţial.

În social media au apărut imagini cu podul avariat.

Explozia este cercetată de Comitetul de Investigaţii al Rusiei, care a deschis o anchetă şi cu privire la proprietarul camionului.

Camionul a fost inspectat vizual înainte de a urca pe pod, dar ofiţerul care a efectuat inspecţia nu a găsit nimic suspect, potrivit site-ului rus de ştiri Mash, care a publicat un videoclip în care susţine că vehiculul greu a fost cel care a provocat pagubele când a explodat. Cu toate acestea, monitorizarea nu a inclus raze X.

La intrarea pe pod a fost instalat un echipament special care ar trebui să detecteze explozibilii din vehicule, potrivit site-ului independent Meduza, cu sediul la Riga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *