Skip to content
Opinii & Analize

Putin a declanșat războiul. Ce urmează acum?

Ziua de 24 februarie 2022 va intra în istorie drept data în care Rusia a declanșat invazia militară a Ucrainei. Explozii au putut fi auzite la orele dimineții în Kiev și Harkov. Atacurile au venit după ce Vladimir Putin a declarat că a declanșat “o operațiune militară specială” pentru a “demiliariza și denazifica” Ucraina, iar ca răspuns la agresiunea rusă, Zelenski a decretat legea marțială pe teritoriul țării. Avertismentele lansate de agențiile de intelligence americane încă de la sfârșitul anului trecut s-au dovedit a fi precise. Atacul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei reprezintă practic primul război de agresiune din istoria recentă a Europei după cel declanșat de Hitler împotriva Poloniei în septembrie 1939. Amploarea evenimentului nu trebuie deloc subestimată, iar această agresiune militară din partea Rusiei va declanșa unde de șoc peste tot în lume.

Așa cum am arătat anterior, din momentul în care a început masarea forțelor militare la granița cu Ucraina, Putin a început să se îndrepte tot mai mult către o bifurcație, la fel cum a fost cazul cu alții de-a lungul istoriei. Între continuarea diplomației și intervenția militară, Putin a ales a doua opțiune. Este foarte posibil ca planurile militare să o fi luat înaintea politicului și liderul de la Kremlin să nu fi întrezărit altă variantă pentru a păstra Ucraina în sfera sa de influență decât prin forța armelor. Odată decisă calea războiului, evenimentele se vor subordona logicii acestuia. Ceea ce nu este clar în continuare e care va fi deznodământul acestui conflict? Totodată, nu știm care este “end game-ul” pentru Putin.

Ucraina va lupta pentru apărarea teritoriului național, dar o va face singură. Occidentul se va rezuma la sancțiuni economice, care, oricât de draconice ar fi, au șanse reduse să-l facă pe Putin să renunțe la agresiune. Odată declanșat, războiul își urmează propria logică. Ucraina ar putea primi ajutoare sub formă de armament și echipament, iar state precum România și Polonia vor primi refugiații care fug din calea războiului. Deși invazia Ucrainei s-ar putea dovedi a fi foarte costisitoare pentru Putin, liderul de la Kremlin știe că Ucraina va lupta singură și este posibil să mizeze pe forța disproporționată a armatei ruse. Pentru Putin, rațiunea ar putea fi legată de schimbarea liderului de la Kiev și instalarea unui guvern marionetă care să fie controlat direct de către Kremlin. În același timp, acesta ar putea fi însă doar obiectivul său imediat, pe termen scurt. Să nu uităm că Vladimir Putin contestă în esență ordinea internațională post-Război Rece. În cadru discuțiilor din ianuarie, Putin a cerut revenirea NATO la frontierele sale din 1997, altfel spus, o retragerea a forțelor NATO inclusiv de pe teritoriul României. Planurile imperialiste ale lui Putin ar putea viza așadar refacerea unei sfere de influență în Europa de Est, prin dislocarea Statelor Unite din zonă. Din acest punct de vedere, Ucraina ar putea fi doar primul pas, dar și cel mai important. Un eșec aici, ar descuraja revizionismul lui Putin. Pentru România, situația ar deveni însă una complicată dacă Putin obține o victorie în Ucraina. Lucrul acesta l-ar putea încuraja să intervină pe același model și în R. Moldova, alt stat aflat în afara umbrelei de securitate a NATO și care se confruntă cu un conflict înghețat în Transnistria.

Prin urmare, întrebarea relevantă este: ce va face Putin în continuare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *