Skip to content
Politică

Putin anunță relansarea cursei înarmărilor în sfera nucleară

Președintele rus Vladimir Putin a șocat lumea în discursul său privind starea națiunii, atunci când a anunțat că Rusia dispune de arme nucleare care nu pot fi interceptate de sistemele de apărare anti-rachete balistice.

Noile rachete, a spus Putin sunt capabile să lovească în orice punct de pe Pământ. Rusia testează noua generație de arme strategice, a declarat președintele rus, capabile să transporte încărcături nucleare, rachete de croazieră și alte arme despre care a spus că au fost dezvoltate ca urmare a retragerii SUA din tratatul antirachetă din 1972, potrivit thesun.co.uk.

Putin a declarat că Rusia a avertizat în repetate rânduri Washingtonul să nu dezvolte sisteme anti-rachetă ce au trezit teama Moscovei. Cu toate acestea „nimeni nu ne-a ascultat. Acum ne ascultați”, a spus președintele Rusiei.

În timp ce a subliniat că Rusia nu „amenință pe nimeni”, el a afirmat că dacă Rusia va fi atacată, va răspunde fără ezitare cu o contralovitură nucleară. Potrivit theguardian.com, remarcile președintelui rus riscă să declanșeze o cursă a înarmărilor între Federația rusă și Statele Unite, care amintește de competiția americano-sovietică din timpul Războiului Rece.

„Doctrina noastră nucleară spune că Rusia își rezervă dreptul de a folosi armele nucleare numai ca răspuns la un atac nuclear sau cu alte arme de distrugere în masă împotriva aliaților săi sau la un atac convențional împotriva noastră, care amenință însăși existența statului”, a mai spus Putin.

Vorbind despre arme specifice, Putin a anunțat începerea fazei active de testare a sistemului avansat de rachete Sarmat. Acesta va înlocui complexul P-36M2 „Voevoda”, creat pe vremea Uniunii Sovietice. Potrivit președintelui rus, potențialul rachetelor Sarmat este „semnificativ mai mare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *