Skip to content
Politică

Putin ar putea s-o dea la pace cu Trump. Afirmaţii surprinzătoare

slate.com

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea cădea la pace cu omologul lui din Statele Unite ale Americii, Donald Trump.

Vladimir Putin a adoptat un ton neobisnuit de conciliant in discursul sau anual despre starea natiunii, sustinut joi, declarand ca Moscova vrea sa se inteleaga cu viitoarea administratie a Statelor Unite si cauta sa-si faca prieteni, nu inamici, relateaza Reuters, preluată de Hotnews.

Putin, care si-a folosit discursurile anterioare pentru a critica extrem de dur Occidentul, dar mai ales Statele Unite, si-a tinut in frau criticile si si-a concentrat cea mai mare parte a alocutiunii pe problemele sociale si economice interne.

„Nu vrem confruntari cu nimeni. Nu avem nevoie de ele. Nu cautam si nu am cautat vreodata inamici. Avem nevoie de prieteni”, a transmis Putin elitei politice, adunate intr-un a dintre cele mai grandioase sali de la Kremlin.

„Suntem pregatiti sa cooperam cu noua administratie americana. Avem o responsabilitate comuna in asigurarea securitatii internationale”, a adaugat el, precizand totodata ca  relatiile dintre Statele Unite si Rusia trebuie sa fie reciproc avantajoase si echitabile.

Putin si-a exprimat speranta, anterior, ca presedintele-ales american Donald Trump sa ajute la restabilirea relatiilor ruso-americane, iar analistii spun ca este putin probabil sa reia retorica antioccidentala inainte de investirea lui Trump in ianuarie.

Liderul rus si-a exprimat de asemenea speranta sa gaseasca un teren comun cu Washingtonul, mai ales in lupta impotriva terorismului.

Putin a facut o trimitere la Siria, unde Moscova il sustine pe presedintele Bashar al-Assad, in timp ce administratia americana ii sustine pe rebelii care lupta impotriva lui al-Assad.

Rusia spera ca Trump sa dea Moscovei mana libera si sa coopereze militar in lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

Tonul lui Putin poate ca a fost mai domol ca alta data, insa el a spus clar ca Rusia va continua sa-si sustina cu putere interesele.

Putin a criticat  ceea ce a numit „mituri” despre agresiunea rusa si amestecul rus in alegerile altor tari, subliniind ca Moscova vrea sa-si decida independent soarta.

„Ne vom construi viitorul fara sfaturi din partea altora”, a declarat seful statului rus.

Principala tinta a discursului lui Putin pare sa fi fost insa poporul rus.

Mesajul pe care l-a transmis este ca cea mai dificila perioada a crizei conomice a trecut si ca a venit vremea unei concentrari asupra imbunatatirii nivelului de trai prin investitii mai puternice in educatie si sanatate.

Viitoarele alegeri prezidentiale vor avea loc in 2018, insa Vladimir Putin nu a spus daca va candida pentru un nou mandat, desi este asteptat sa faca acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *