Putin „este de acord” să prelungească acordul cerealelor din Marea Neagră, spune Erdogan

Cereale Ucraina
Sursa foto: Twitter

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că Putin e „de acord” să prelungească acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Ne pregătim să-l primim pe Putin în august şi suntem de acord cu extinderea coridorului cerealelor în Marea Neagră, care îi permite Ucrainei să-şi exporte producţia”, a declarat presei Erdogan la finalul rugăciunii musulmane de vineri.

Şeful statului turc a spus că a discutat telefonic cu omologul său rus, fără a preciza când a avut loc convorbirea.

Evocând scrisoarea pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a trimis-o liderului de la Kremlin pentru a-i obţine consimţământul, Erdogan şi-a exprimat speranţa că „prin această scrisoare ne vom asigura prelungirea coridorului cerealier, cu eforturile noastre comune şi cele ale Rusiei”.

Vladimir Putin a făcut afirmaţii contradictorii cu câteva zile înainte de încheierea acordului, care expiră luni la miezul nopţii la Istanbul (21.00 GMT).

Joi seară, Putin a estimat că nu s-a ţinut cont în acest stadiu „nici măcar de una” dintre cererile ruseşti.

„Vom reflecta la ceea ce vom face, avem în continuare câteva zile la dispoziţie”, a adăugat el.

Guterres doreşte, pentru a-l convinge, să ridice obstacolele din calea exportului de îngrăşăminte ruseşti, o parte a acordului din iulie 2022 despre care Putin susţine că nu a fost respectată, „eliminând obstacolele la tranzacţiile financiare ale băncii agricole a Rusiei”.

Aceasta este principala ofertă din scrisoarea adresată lui Putin, şeful ONU discutând despre acest lucru cu reprezentanţi ai UE joi şi vineri.

Semnat în iulie 2022 la Istanbul de Rusia şi Ucraina sub egida Turciei şi a ONU, iniţiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră a permis exportul a aproape 33.000 de tone de cereale din Ucraina în pofida războiului.

Autor

  • Ionuț-Valentin Bouroș

    Ionuț-Valentin Bouroș, redactor PS News . Ionuț-Valentin Bouroș este student în anul II la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. A intrat în presă în ianuarie 2023, în urma unui Internship la PS News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: