Skip to content
Politică

Putin îl acuză pe Obama că are o atitudine „ostilă” faţă de Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a acuzat pe omologul său american Barack Obama că are o atitudine „ostilă” faţă de Rusia, într-un interviu pentru cotidianul sârb Politika difuzat miercuri de Kremlin.

Putin s-a referit la ultimul discurs al lui Obama la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în care preşedintele american a menţionat „agresiunea Rusiei în Europa”, cu trimitere la criza ucraineană, printre principalele ameninţări din lume.

Aceste declaraţii se adaugă sancţiunilor „adoptate (de Statele Unite şi aliaţii occidentali) împotriva unor sectoare întregi ale economiei” ruse. „Este dificil de calificat această atitudine, de altfel ostilă„, a declarat Vladimir Putin.

Preşedintele rus a cerut ca Washingtonul şi aliaţii săi să ţină cont de interesele Moscovei în loc să recurgă la presiuni.

El a subliniat că Rusia este deschisă la conciliere. „Suntem pregătiţi să dezvoltăm un dialog constructiv bazat pe principiile egalităţii şi ţinerii cont în mod serios de interesele altei părţi”, a spus el.

Sperăm că partenerii noştri vor înţelege caracterul imprudent al tentativelor de a exercita şantaje asupra Rusiei” şi „că îşi vor aminti că discordia între marile puteri nucleare poate provoca stabilitatea strategică a lumii”, a avertizat liderul de la Kremlin.

Putin a acuzat Statele Unite că au provocat criza din Ucraina pentru a da vina ulterior pe Rusia.

Washingtonul a susţinut în mod activ Maidanul”, campania de manifestaţii contra preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, „şi a început să acuze Rusia, în timp ce protejaţii săi de la Kiev, prin naţionalismul lor nebun de furie, au ridicat împotriva lor o parte importantă a Ucrainei şi au plonjat ţara într-un război civil„, a declarat Putin.

Criza din Ucraina, alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia în martie şi sprijinul acordat de Moscova insurgenţilor rusofoni din estul Ucrainei, care refuză autoritatea noii puteri de la Kiev, au provocat cea mai gravă criză dintre Rusia şi occidentali de la sfârşitul Războiului Rece.

Kievul şi Washingtonul acuză Moscova că a trimis trupe regulate în teritoriul ucrainean pentru a susţine insurgenţii, o acuzaţie respinsă de Rusia.

Kremlinul a publicat interviul cu câteva ore înainte de sosirea lui Vladimir Putin în Serbia, unde preşedintele rus va efectua o vizită cu un simbolism aparte în această ţară slavă care a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE) dar care întotdeauna a fost un aliat al Rusiei. Belgradul refuză să se alinieze la sancţiunile adoptate de UE împotriva Moscovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *