Skip to content
Externe

Putin, neclintit şi în faţa celui de-al 6-lea pachet de sancţiuni, consideră Valentin Naumescu

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale, a explicat că pachetul de sancțiuni cu numărul șase a fost o dorință a liderilor europeni de a transmite un mesaj pozitiv, însă acesta este „ușor forțat” în raport cu magnitudinea sancțiunilor.

Valentin Naumescu a mai spus că al șaselea pachet de sancțiuni nu este chiar atât de puternic tocmai pentru că efectele acestuia se vor produce în 6 luni. În plus, profesorul de relații internaționale a mai explicat că Vladimir Putin este atât de determinat să obțină Donbasul și să cucerească anumite teritorii din sudul Ucrainei încât nu va ține cont de vieți omenești sau de deteriorarea economiei rusești – urmare a sancțiunilor impuse – astfel, al șaselea pachet de sancțiuni nu-l va determimna să se oprească.

A fost o foarte mare dorință a liderilor europeni de încerca să dea totuși un mesaj pozitiv după câteva săptămâni bune de dezamăgire și de neînțelegeri. După părerea mea, acest mesaj pozitiv este ușor forșat în raport cu magnitudinea sancțiunilor. Nu este chiar atât de puternic acest al șaselea pachet pentru că el va începe să producă efecte considerabile aproximativ în 6 luni, spre sfârșitul anului”, a explicat Valentin Naumescu la Europa FM.

Valentin Naumescu: Nici al 6-lea pachet nu-l va determina pe Putin să oprească invazia sau se retragă din Ucraina

E bine și că s-a ajuns la acest pachet de sancțiuni, față de forma inițială propusă acum o lună de Comisia Europeană. Acest pachet, cu o reducere progresivă a importurilor de petrol din Rusia în următoarele 6-8 luni până la maxim 90% cu multe exceptări – Ungaria, Bulgaria sunt exceptate până în 2024 – va tăia din încasările pe care Rusia le obține de pe urma petrolului exportat în Europa, dar nu cred că va fi de o manieră decisivă.

Nu îl va determina nici acest al șaselea pachet pe Putin să oprească invazia sau să se retragă din Ucraina. Îl va slăbi, va fi o slăbire a economiei rusești, dar el este atât de determinat să obțină măcar Donbasul și anumite teritorii din sudul Ucrainei încât o va face cu orice preț – vieți omenești, deteriorarea economiei rusești”, a mai explicat profesorul de relații internaționale la Europa FM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *