Skip to content
Politică

PwC avertizează companiile: Pregătiți-vă de blocaje la nivelul Fiscului!

reporterNTV.ro

Split TVA vine cu o nouă amenințare neprevăzută de căte inițiatorii măsurii, ministrul Ionuț Mișa și premierul Mihai Tudose: posibile blocaje la nivelul Fiscului și Trezoreriei.

Avertismenul a fost tras de experții companiei de consultnță Pwc România, care au efectuat un studiu referitor la ceea ce presupune implementarea noii măsuri la nivelul ANAF în urma unei solicitări venite de la Comisia Europeană.

Prioritară pentru companii va fi din acest moment adaptarea sistemelor IT şi rezolvarea dificultăţilor de flux de numerar determinate de noul mecanism pentru TVA. În plus, companiile ar trebui să se pregătească, în măsura în care acest lucru este posibil, şi pentru posibile blocaje la nivelul Trezoreriei şi al ANAF”, arată compania, într-un comunicat citat de revista22online.ro.

Split TVA este o măsură care va fi aplicată opțional din 01 octombrie, dar care va fi impusă tutur0r firmelor din România începând de la 01 ianuarie.

Trezoreria va administra conturi speciale speciale deschise automat pentru fiecare plătitor de TVA, în timp ce ANAF va fi responsabilă de aprobarea solicitărilor de transfer de bani din contul de TVA către un alt cont al titularului. Transferul ar trebui aprobat într-un termen de cel mult trei zile lucrătoare.

Pe de altă parte, infrastructura IT din ANAF este deficitară, lucru recunoscut chiar de autorități, iar modul de lucru al instituției este deficitar în relația cu contribuabilii chiar și în prezent, lucruri care ridică serioase semne de înytrebare asupra modului în care va funcționa noul sistem de plată al TVa pentru companii.

Impactul negativ ar putea fi atenuat semnificativ printr-o funcţionare eficientă a ANAF şi a Trezoreriei, astfel încât companiile să aibă acces la banii din contul de TVA rapid şi cu formalităţi minime. Mediul privat este sceptic în această privinţă, întrucât situaţia infrastructurii IT a Fiscului, învechită şi suprasolicitată, este de notorietate, iar implementarea plăţii defalcate a TVA ar putea fi unul dintre cele mai complexe proiecte din ultima perioadă”, a explicat Daniel Anghel, consultant-șef PwC pe pe zona de taxe şi impozite indirecte din regiunea Europei Centrale și de Est.

Totodată, companiile vor trebui să identifice modalităţi de finanţare temporară pentru a putea prefinanţa sumele datorate drept TVA, dar este de văzut în ce măsură sistemul bancar va avea apetit pentru astfel de produse de prefinanţare, având în vedere neclarităţile privind modul de recuperare a sumelor din contul de TVA,  mai avertizează specialiştii PwC, prin comunicatul de presă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *