Skip to content
Politică

Quintus, dezvăluiri despre discuțiile sale cu Regele Mihai: „Nu știu un al doilea să-și fi iubit țara așa mult ca el”

Mircea Ionescu Quintus, presedintele de onoare al PSD a intrat, joi seară, in legătură telefonică directă in emisiunea „Jocuri de putere”, moderată de Rereș Bogdan la Realitatea TV.

Seniorul liberal a vorbit despre Regele Mihai și exemplul pe care l-a dat conduita sa, în fața provocărilor aprige ale istoriei, românilor. Quintus i-a transmis un mesaj de însănătoșire Regelui și a evocat mai multe episoade din trecut punctând momentele în care a reușit să îl întâlnească pe acesta:

„Dumnezeu la care ne rugam il va ajuta sa depaseasca aceasta situatie. O viata care a fost strabaututa de necazuri mari peste care a stiut sa treaca cu demnitate si barbatie. Sotia mea, prin povestirile pe care mi le-a făcut ea dupa ce ne-am casatorit, ea si cu familia ei si cu cei 2 parinti care erau profesori si cu cumnatul meu care era la liceul din Manastirea Dealului, coleg si vecin de camera cu Voievodul Mihai. Sotia mea si cumnatul au mers sa-l vada. Sotia mea l-a cunoscut. Asta se intampla prin anii 30-31. De atata amar de vreme eu am stiut ceva despre Majestatea Sa.”

Întrebat când l-a cunoscut pentru prima oară pe Rege, Mircea Ionescu Quintus a declarat: „Mi-este foarte greu sa fixez o data. L-am vazut de mai multe ori începând din 45 si pana in momentul in care a trebuit sa abdice. In 8 noiembrie 1945, un camin foarte important cultural din Ploiesti din ultimii elevi si studenti care purta numele de Voievodul Mihai, unde era un cor puternic condus de dirijorul Danielescu am hotarat cu totii sa mergem si sa-i cantam imnul caminului pe care il armonizase Danilescu si versurile erau scrise de mine. La gara organele de atunci, nu mai stiu daca incepuse securitatea, Siguranta era, ne-au oprit ne-au dat jos din tren si au spus: Cantati pe unde vreti, nu la palatul Regal!

Dupa aia ne-am dus la comandamentul militar al orasului. Când ne-am intors noi ni s-au alaturat o multime de oameni dintre care si tineri ai PNT. In centrul orasului a fost o foarte mare si puternica manifestare. Din mijlocul acestei mari manifestari am fost luati si arestati. De acolo am stat cateva ore. Spre seara, o parte din manifestanti in frunte cu elevii si studentii din Ploiesti au manifestat in fata Sigurantei pana m-au eliberat. Prima mea zi de arest a fost de ziua Majestatii sale. Acesta a fost momentul in care incercam sa-l vedem. ”

Președintele de onoare al PNL a evocat momentul în care a discutat cu Regele Mihai față-în față exprimând cât de impresionat a rămas în fața modestiei sale și a ținutei sale: „L-am vazut exact peste un an când Majestatea sa a avut amabilitatea si cu Majestatea sa Regina sa ma invite la Bucuresti. Am stat putin de vorba, emotionat bineinteles. Când tii la cineva foarte mult si il vezi foarte aproape te impresioneaza. Mi-am dat seama ce personalitate deosebita este omul acesta. Fiecare cuvant pe care il pronunta era gandit de 2 ori. N-a facut nicio greseala. Si regina. Acesta a fost momentul prim când l-am vazut pe Majestatea Sa.”

„A doua intalnire importanta pe care am avut-o cu Majestatea sa si cu principesa Margareta si Principele Radu s-a intamplat in vara anului 2000. Eram presedintele Senatului atunci iar ministru de Externe era domnul Petre Roman. Dansul a organizat aceasta intalnire intre politicieni liberali. Domnul Roman si-a dat seama ca poate or fi fost si niste taranisti. A fost domnul Vosganian, Hasotti, Dl Plesu. Am avut cinstea sa stau intre Majestatile lor Regele si Regina. A durat cam doua ore toata treaba asta si de atunci direct nu ne-am mai vazut, insa de cateva ori când venea in tara primeam cate o invitatie. Am purtat corespondenta. Mai pastrez acum asemenea documente importante. Ne-am legat vietile noastre de la distanta.”, și-a amintit seniorul PNL.

Totodată, Quintus a denunțat faptul că după anii 90, Regele Mihai nu a avut permisiunea autorităților de atunci de a reveni în țară, fapt care ar fi adus o cu totul altă situatie națiunii românilor: „Cele 2 axe de samavolnicie, de rusine nationala au impiedicat nu numai o restauratie fireasca si atat de necesara noua, tarii. Ce a insemnat tara atunci când era in exil. Nu stiu un al doilea sa-si fi iubit tara asa mult ca el. Destinul nostru ar fi fost altfel. Din nefericire, monarhia n-a putut sa salveze Romania.”

Nu în ultimul rând Mircea Ionescu Quintus a citit un poem scris in tinerete special pentru regele Mihai și a conchis intervenția sa telefonică cu urarea: „Sa ne traiesti Maria Ta!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *