Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: 200 de copii sfidează Rusia pentru a învăța limba română

B1.ro

Grigoriopolul, urbe așezată la confluența râului Ciorna, cunoscut drept Comorul, cu Nistrul, nu știe nici el ce este. În trecut, se numea Ciorna-pe-Nistru și, la 1939, în România Mare, avea 7.332 de locuitori. În 1989, se găseau aici 11.622 de suflete, 49 la sută dintre aceștia fiind români, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Apoi a început conflictul transnistrean. Localitatea a devenit parte a Unităților Administrativ-Teritoriale din Stânga Nistrului. Oficial, Republica Moldova. Neoficial, Transnistria. Din 1996 până în 2002, moldovenii de prin partea locului au încercat să folosească alfabetul latin în școli, contrar politicii autorităților separatiste. Presa aservită a atacat, imediat tolerarea ”celei de-a 5-a coloane a Moldovei”, președinții comitetelor de părinți au fost arestați. Școala a fost mutată, forțat, din Grigoriopol la Doroțcaia, aflată în zona de control a Republicii Moldova.

Aici trăiește eroina Eleonora Cercavschi, directoarea ”Liceului Ștefan cel Mare și Sfânt”, iar împreună cu 200 de copilași – eroi și ei – luptă într-un climat auster, pentru ca limba lui Eminescu să nu piară. Aceștia parcurg, zilnic, 50 de kilometri pentru a putea învăța în limba lui Eminescu.

 

”În copii nu se lovește, pentru că el este acea ființă care nu este vinovată cu nimic”, începe să spună doamna Cercavschi. Își aduce aminte de startul conflictului, ”eveniment scăldat în sânge”. ”Am suferit mult din 92 încoace în Transnistria. Primele instituții care au avut de plâns au fost școlile”.

 

Manualele de la Școala numărul 19, cea din Bender, au fost arse.Profesorii, arestați iar directorii, amenințați. Celelalte instituții au cedat ușor-ușor. ”Nu-mi aduc aminte să se fi luptat vreun spital, nu-mi aduc aminte să se fi luptat vreo instituție”, se plânge directoarea liceului.

Acum, 200 de copilași fac naveta. Cu patru autocare. 25 de kilometri dus, 25 de kilometri întors. Se adună de peste tot, pleacă din Grigoriopol, unde autoritățile nu vor să audă o boabă de latinitate, și ajung la Doroțcaia, pentru a învăța românește!!! ”Asta arată că ne-am luptat pentru limba noastră. Se bagă frica în oameni, a dispărut accesul la presa liberă, se vorbește doar în rusă, angajații din miliție ori procuratură sunt obligați să învețe graiul lui Pușkin, în fața instituțiilor flutură două steaguri – cel rusesc și cel transnistrean – dar cei mici continuă să citească și să scrie cu caractere latine”.

”Oamenii primesc, zilnic, informația că în Transnistria totul este ieftin, că pensiile și salariile sunt mai mari. Alte detalii nu au, trăiesc într-o realitate paralelă, neadevărată”, spune Elena Cercavinschi. ”Uitați, Tarzan a fost om, dar nu știa să vorbească. Din ce motiv? A fost educat de cine? De lupi! Aici iarăși: cine învață? Dacă vorbim cu oamenii din regiune, ei încearcă să perceapă ceva, dar nu au informații. Așa că omul nu poate, creierul lui este deja atrofiat”.

 

Directoarea spune că cea mai mare umilință este trecerea, zilnică, prin punctele vamale. ”Da, recunosc, mă simt înjosită. Dar cea mai mare realizare a mea – poate și a altora – este atunci când îl faci pe dușman să se încline în fața ta. Cred că am reușit. Trecând prin Grigoriopol, prin localitatea Grigoriopol, foarte mulți din cei care au ținut arma în ‘92 împotriva mea acum se salută cu mine și mă respectă, unii chiar mi-au și zis: <<Bravo! Pe așa cale a trebuit să mergem. Noi am luptat și cu ce ne-am ales? Noi suntem lipiți pământului de săraci, dar cineva și-a luat puterea, acum și-a făcut republică și acum sunt cineva>>. Este foarte multă lume de aceasta. Cu lumea trebuie de vorbit. Eu nu cred că nu se poate ca Republica Moldova să transmită un post de radio, de televiziune peste Nistru, pur și simplu, nu se dorește acest lucru.”

Deși are zeci de probleme, Cercavschi rămâne optimistă: ”Văd un viitor foarte frumos, da, inclsuiv pentru Republica Moldova, pentru că odată și odată oamenii vor înțelege că așa nu se mai poate. Minciuna are picioare scurte! Și încă ceva! Furia poporului nu poate să o oprească nimeni!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *