Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Alexandru Tănase – Decizia de mobilizare ar putea marca începutul sfârșitului Rusiei putiniste, urmând soarta imperiului țarist si cea a defunctei URSS

primul.md

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din R. Moldova (CCM), Alexandru Tănase, reacționează după ce Putin a decis mobilizarea a 300 mii de oameni „pentru a continua atrocitățile din Ucraina”. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Alexandru Tănase susține că „involuntar apar anumite paralele dintre actuala situație cu cea de la începutul secolului XX”. „Decizia de mobilizare ar putea marca începutul sfârșitului Rusiei putiniste, urmând soarta imperiului țarist si cea a defunctei URSS”, este de părere fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din R. Moldova.

Redăm mai jos, integral, postarea lui Alexandru Tănase:

Până la urmă, Putin a decis mobilizarea a 300 mii de oameni pentru a continua atrocitățile din Ucraina. Involuntar apar anumite paralele dintre actuala situație cu cea de la începutul secolului XX.

La fel ca acum, totul a început de la mobilizarea generală și intrarea imperiului țarist într-un război logica căruia n-a înțeles-o nimeni. Astăzi, Putin folosește ca pretext pentru ambițiile sale expansioniste „apărarea” „fraților ruși din Donetsk și Lugansk”. În 1914 Țarului Nicolae al II-lea a dispus mobilizarea și a intrat în răszboi sub pretextul „apărării fraților sârbi”.

La fel ca si astăzi, cercurile naționaliste și xenofobe de la acea vreme, salutau frenetic intrarea Rusiei în război, nefiind conștienți de dezastrul care îi aștepta.

La fel ca și astăzi, Rusia țarista intra in război având una din cele mai înapoiate economii din Europa.

Diferența este ca, Rusia țaristă, spre deosebire de Rusia putinistă, intra în război alături de țările Antantei (Franța și Imperiul Britanic), căruia mai târziu s-au alăturat si SUA. Astăzi, Rusia se află într-o izolație totală, nu are absolut niciun aliat (cu excepția Belarus, Coreea de Nord, Eritreea și Siria). De fapt, Rusia puntinistă este absolut singură împotriva întregii lumi civilizate.

Din 24 februarie pana acum au murit peste 100 mii de militari și mercenari ruși. Mânarea la abator a altor 300 mii de oameni nu are cum să schimbe starea lucrurilor pe front. Ucrainenii își apară nu doar țara lor, ci însăși dreptul lor la viață. Asta în timp ce militarii rusi, sunt mânați la abator pentru niște vise halucinante la măreția de altă dată și dominație globală.

Istoria este o „doamna” destul de răzbunătoare cu cei care nu-i învață lecțiile. Decizia de mobilizare ar putea marca începutul sfârșitului Rusiei putiniste, urmând soarta imperiului țarist si cea a defunctei URSS”.

Amintim că Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizare parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare. Totodată, el a spus că vor fi asigurate „condițiile pașnice de organizare a referendumurilor” în zonele ocupate.

„NATO a discutat să se folosească de armele nucleare împotriva Rusiei. Avem și noi arme. Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Ministerul apărării a fost instruit de către mine să definească statutul legal al acestor unități și al republicilor Lugansk și Donețk. Trebuie să acordăm atenție specială pentru aprovizionarea Donbasului cu tehnologie și muniție. Kievul a recurs la grupuri de mercenari străini, iar armata lor a fost instruită de NATO. Regimul opresiv s-a intensificat în toată Ucraina. După 2014, politica terorii împotriva rușilor devine tot mai mare și mai teribilă. Acești oameni rămân pe teritoriile eliberate de neonazisti, e vorba despre Herson, Lugansk, Zaporojie, unde ați văzut barbarismul neonaziștilor în regiunile capturate de ei. Mercenarii torturează cetățenii pașnici din Donețk, din Zaporojie, din Herson. Sunt peste 500.000 de oameni care trăiesc acolo, mulți au devenit refugiați, au fost bombardați constant de neonaziști care au atacat spitale, școli. Avem tot dreptul să ne opunem măcelăririi oamenilor și trebuie să le dăm o șansă. Administrațiile din Zaporojie, Herson au cerut să facă alipirea la Rusia, vom face tot ce putem să ne asigurăm de condițiile pașnice de organizare a acestor referendumuri”, a menţionat preşedintele rus.

Administrațiile de ocupație din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au anunțat că organizează referendumuri pentru alipirea la Rusia. Consultările populare vor începe vineri, în ziua în care se împlinesc șapte luni de război în Ucraina. Se vor încheia pe 27 septembrie.

Moscova susține inițiativa, însă nu controlează niciuna dintre aceste regiuni în întregime și a suferit înfrângeri dureroase pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *