Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Alexandru Tănase – Toți cei care azi fug din Rusia împărtășesc responsabilitatea morală pentru crimele comise în Ucraina, Moldova, Georgia, Caucaz, Siria

timpul.md

Fostul ministru al Justiției din R. Moldova și fostul preşedinte al Curţii Constituţionale (CCM), Alexandru Tănase, a afirmat, marți, într-o postare pe Facebook, că la frontiera ruso-georgiană are loc o adevărată criză umanitară.

Toți cei care azi fug din Rusia ca să nu fie transformați în carne de tun, împărtășesc plenar responsabilitatea morală pentru crimele comise de Rusia în Ucraina, Moldova, Georgia, Caucaz, Siria, mai spune fostul ministru.

La frontiera ruso-georgiană se produce o adevarata criză umanitară.

Mii de bărbați, pentru a nu fi trimiși la război, încearcă să fugă din Rusia în Georgia – țara pe care tot ei au invadat-o in 2008.

Astăzi, Georgia a ajuns să fie pentru ruși un ultim refugiu, pentru a nu fi transformați in îngrășăminte undeva prin stepele Ucrainei .

Curios, câți din cei, care astăzi caută sa-și salveze pielea prin aeroporturi si vămi terestre, au scris pe mașinile lor «Спасибо делу за победу», «Можем повторить», «На Берлин» etc.?

Câți din ei, au participat la marșurile de inspirație fascista, de genul “бессмертный полк», sau și-au agățat ostentativă panglica bicoloră imperialista prin mașini?

Oare nu ei erau cei, care mai ieri, își îmbrăcau copii în haine militare pe la 9 mai, iar în 2014 își aplaudau frenetic führer-ul lor, când acesta anunța mulțimiea pe stadion: “Крым вернулся родную гавань»!

Puțini din ei realizau ca toate acestea se vor termina cu zeci de mii de sicriele de zinc, care vor lua calea majorității regiunilor Rusiei.

Desigur, răspundere juridică colectivă nu exista si nici nu trebuie sa existe. În schimb, în mod cert există o responsabilitate morală colectivă.

Astfel, toti cei care azi fug din Rusia ca să nu fie transformați în carne de tun, împărtășesc plenar responsabilitatea morală pentru crimele comise de Rusia în Ucraina,Moldova, Georgia, Caucaz, Siria, etc. Ei poartă o răspundere morală pentru miile de morți, femeile violate, copii rămași orfani, pentru gropile comune, pentru viețile și destinele distruse de regimul de la Kremlin in diverse părți ale lumii.

Unii sunt responsabili pentru ca au votat fără discernământ putinismul, timp de decenii. Alții sunt responsabil pentru că nu-au dat jos aces regim. Chiar și cei care au tăcut sunt responsabili.

Uneori și tăcerea, este o complicitate la crimă”, a scris Tănase pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *