Skip to content
Republica Moldova

R.Moldova: Ambasadorul Ungariei la Chișinău, convocat la MAEIE după incidentul de la Piața Centrală

captură video Deschide.MD

Ambasadorul Ungariei la Chișinău Sándor Szabó a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), după ce săptămâna trecută a fost implicat într-un incident cu un agent al Inspectoratului Național de Securitate Publică. „În strictă conformitate cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 cu privire la relațiile diplomatice, ambasadorul Ungariei a fost convocat la ministerul de externe pentru clarificarea circumstanțelor incidentului și evitarea unor situații similare, care ar aduce prejudicii statutului diplomatic. Menționăm că articolul 41 al Convenției de la Viena stipulează că fără prejudiciul privilegiilor şi imunităţilor diplomaților, toate persoanele care beneficiază de privilegii şi imunități au datoria de a respecta legile şi regulamentele statului acreditar”, se arată într-un comunicat al MAEIE.

Amintim că Deschide.MD a scris zilele trecute despre faptul că un reprezentat al Ambasadei Ungariei în R.Moldova ar fi accidentat cu mașina un agent de patrulare al INSP, după ce polițistul i-ar fi făcut observație că s-a parcat neregulamentar pe strada Armenească, la intrarea în Piața Centrală, și blocase autobuzul Centrului Mobil de Vaccinare antiCOVID-19.

Ulterior, Ambasada Ungariei în R.Moldova a venit cu precizări în legătura cu incidentul dat. Potrivit reprezentanților Ambasadei, la volanul automobilului cu plăcuțele de înmatriculare CD 119 AA se afla chiar ambasadorul Ungariei, Sándor Szabó.

Misiunea diplomatică susține că anume angajații Poliției sunt cei care au încălcat legislația, demonstrând un comportament agresiv și nerespectând prevederile convențiilor internaționale. La fel, Ambasaba Ungariei precizează că anume polițiștii ar fi fost cei care au atacat automobilul ambasadorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *