Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova | Amendată pentru arborarea drapelului românesc: „Tare scump te costă, la Chișinău, să fii român adevărat!”

Facebook

Diana Crudu, româncă din R. Moldova, a fost amendată pentru faptul că în anul Centenarului, mai exact în luna decembrie 2018, a arborat în curtea sa un tricolor românesc.

„Uitați-vă, oameni buni, cât costă arborarea unui drapel! Astăzi mi-a venit o încheiere de la executorul judecătoresc care mă anunță că trebuie să achităm 1500 de lei pe un proces verbal pe care nu am avut posibilitatea să-l contest. Fiecare român din România mănâncă mai puțin ca să poată oferi burse studenților basarabeni, peste 5000 burse anual, fiecare cetățean român rupe de la el ca să poată trimite un ajutor medical, iar aici, „parodia” R. Moldova, pentru simpla arborare a unui drapel pe un pilon privat, în curte, ne aplică o amendă de 1500 lei”, spune Diana Crudu într-un live transmis pe pagina sa de Facebook.

Diana Crudu este obligată să achite 11600 lei (lei moldoveneşti – n.r.), în urma examinării a 4 dosare deschise pentru arborarea drapelului, relatează deschide.md. Femeia spune că împreună cu cheltuielile pentru avocați, cheltuieli judecătorești, suma totală ajunge la aproape 40 mii lei. Însă, potrivit ei „nu e vorba de bani”, dar mai deranjant este faptul că „instanța o obligă să-și ceară scuze publice pe Facebook” pentru că a recurs la acest gest.

„Pe o faptă de omor oamenii plătesc câte 40 mii lei și sunt achitați, iar noi pentru că am arborat un drapel în anul centenarului am ajuns să fim bătaie de joc a autorităților din R. Moldova. Să te persecute pentru că ești român, că ești altfel și vrei altceva pentru Basarabia asta e culmea”, adaugă femeia.

Diana susține că va achita amenda de 1500 lei, pentru a nu-i închide conturile, pentru că amenda a venit pe numele companiei pe care o administrează, deoarece terenul unde era arborat tricolorul este înregistrat pe numele companiei. Totodată, ea va încerca să conteste amenda.

„Tare scump te costă la Chișinău să fii român adevărat!”, a conchis Diana Crudu.

Amintim că, în luna decembrie 2018, după ce Diana Crudu, a arborat un drapel al României în propria sa curte, fostul viceministru de externe, Valeriu Ostalep a depus plângere la poliție pe numele ei, invocând faptul că „a fost încălcată legislația cu privire la folosirea simbolurilor de stat și a cerut tragerea la răspundere a persoanei care a arborat drapelul României”.

Ulterior, tatăl Dianei Crudu, și-a vopsit poarta în tricolor, în semn de solidaritate, după ce fiica lui a fost forțată de poliție să dea jos tricolorul.

Diana Crudu a făcut Economie și Administrarea Afacerilor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Ulterior, a gestionat afaceri în domeniul agriculturii. În 2019, a fost numită secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), funcție din care a plecat la scurt timp. Are o experiență vastă în antreprenoriat. Ea s-a remarcat în primăvara anului trecut, după ce a venit cu inițiativa de a organiza la Chișinău un târg de comercializare a strugurilor autohtoni pentru a susține producătorii ce aveau în stocuri rezerve mari de fructe și riscau să suporte mari pierderi financiare.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *