Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Andrei Năstase, liderul Platformei DA, face bilanțul vizitei sale la București: Viitorul guvern, sprijinit de România și UE, va scoate R.Moldova din criză

Mesaj.md

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a făcut bilanțul vizitei sale în România și a întrevederilor cu oficialii români. În perioada 26 iunie – 2 iulie, acesta a fost invitat la București unde a avut o serie foarte importantă de întâlniri cu decidenți ai statului român și cu mulți dintre cei care, prin abordările, acțiunile și deciziile lor, sprijină eforturile cetățenilor Republicii Moldova de a-și defini cu asumare viitorul său european, scrie moldova.md.

Potrivit lui Năstase, problematica acestor întâlniri a fost diversă și a acoperit absolut toate subiectele care se regăsesc astăzi atât în conținutul Parteneriatului Strategic cu România cât și pe agenda Uniunii Europene cu referiri concrete la foaia de parcurs a Republicii Moldova în această etapă extrem de complicată, din toate punctele de vedere. Politicianul a constatat că evoluțiile politice din Republica Moldova sunt foarte bine cunoscute de decidenții politici de la București, iar preocuparea continuă pentru sprijinirea democrației și a statului de drept, a societății moldovenești în ansamblul acesteia, rămâne constanta angajamentelor externe pe care România le are față de Republica Moldova.

În cadrul întrevederii cu prim-ministrul României, Ludovic Orban, au fost abordate teme esențiale ale Parteneriatului Strategic. Năstase a primit asigurări din partea lui Orban că eforturile României de a sprijini comunitățile din Republica Moldova vor continua la o intensitate și mai mare, deși este evident și pentru autoritățile de la București că există la această etapă un evident recul înregistrat de Guvernul de la Chișinău în ceea ce privește capacitatea acestuia de a implementa reforme atât de necesare pentru edificarea democrației în stânga Prutului. Totodată, Năstase a primit asigurări că gazoductul Iași – Ungheni va deveni curând funcțional și că România gândește deja un program de combatare a celui de al doilea val de infectări cu Covid-19 într-o matrice care să cuprindă ambele maluri ale Prutului.

Potrivit liderului Platformei DA, premierul României și-a reiterat disponibilitatea de a dezvolta cât se poate de mult colaborarea dintre administrațiile centrale și locale din România și Republica Moldova și m-a asigurat că va susține necondiționat transferul  de bune practici de care Moldova are mare nevoie, în toate domeniile de activitate. De asemenea, în condițiile în care dinamica politică din Republica Moldova va permite acest lucru, la Chișinău vor putea sosi experți în diferite domenii, specialiști care să ne asiste la implementarea corectă a politicilor publice care pot genera rezultate concrete în activitatea de reformă a întregii administrații publice din Republica Moldova.

Împreună cu Gheorghe Flutur, Președintele Ligii aleșilor locali ai Partidului Național Liberal, Andrei Năstase a stabilit parametri în care să fie demarat imediat un program coerent de creștere a numărului de înfrățiri dintre localități din Republica Moldova și localități din România, care să se facă în funcție de nevoile comunităților noastre, indiferent care este numele sau afilierea politică a primarului. Cei doi oficiali au găsit înțelegere în acest sens, că nu poți să pui bazele unei colaborări durabile, care să genereze beneficii clare pentru cetățeni, decât dacă va exista capacitatea de a gândi un astfel de proiect fără a-l condiționa politic. Năstase subliniază că astfel de abordări inclusive sunt cele care te califică pentru a putea deveni un partener credibil și de lungă durată pentru instituțiile românești și europene.

Întâlnirea cu ministrul sănătății din România, Nelu Tătaru, i-a întărit convingerea lui Năstase că abordările Platformei DA, asumate public încă din luna martie a acestui an, au fost și rămân cele corecte. Informare, prevenție, protecție, solidaritate, responsabilitate colectivă și individuală. Acestea sunt coordonatele care pot veghea la păstrarea sănătății publice și la depășirea acestei crize sanitare de proporții. Liderul Platformei DA subliniază că există diferențe mari dintre România și Republica Moldova la nivelul administrării provocate de COVID-19. Acesta spune că guvernul de la Chișinău a eșuat lamentabil în această luptă dură cu COVID-19, iar criza economică, care ar urma  Guvernul Chicu nu o va poate trece. În același timp, Năstase accentuează că România a gândit toată această perioadă asemenea unui plan detaliat de „război” în fața acestor vulnerabilități sanitare, sociale și economice, un plan cu etape bine definite, cu planuri de bază și secundare, cu variante de lucru lângă care sunt corect atașate resurse, costuri și obiective.

În cadrul întâlnirii cu Marcel Vela, ministrul de interne al României, cei doi oficiali au definitivat un set de amenințări imediate la frontiera de Est a Uniunii Europene. Ministrul Vela și-a exprimat regretul că relațiile foarte bune de colaborare stabilite în vara și toamna anului trecut între ministerele de interne ale celor două țări s-au răcit în mod evident, iar probleme importante cum ar fi contrabanda de la frontieră au recăpătat valorile îngrijorătoare din perioada 2008 – 2019. Totuși, Ministrul de interne al României și-a reiterat speranța că se va reveni curând la abordări comune esențiale în ceea ce privește problematica siguranței cetățeanului din Republica Moldova și m-a asigurat că atunci când contextul politic va permite acest lucru, vor fi activate programe comune de colaborare și reformă a instituțiilor subordonate Ministerului de Interne de la Chișinău.

O problematică similară a fost inclusă pe agenda și în discuția pe care Andrei Năstase a avut-o cu Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României. Cei doi au revăzut împreună abordările guvernului Chicu și au reflectat cu atenție asupra viitorului geo strategic al întregii regiuni. Bogdan Aurescu l-a asigurat pe liderul Platformei DA că România va rămâne cel mai bun prieten al Republicii Moldova, iar diplomația românească va reprezenta corect, pe plan internațional, și interesele legitime și naturale ale Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii cu Raluca Turcan, viceprim-ministrul României, oficialii au căzut de acord că proiectele sociale de susținere a comunităților din Republica Moldova trebuie să fie mult mai aprofundate, în același context în care este nevoie urgentă de susținerea unei abordări unitare în ceea ce privește implicarea tinerilor în societatea din Republica Moldova și identificarea de noi proiecte comune destinate diasporei românești, indiferent unde s-ar afla, pentru întoarcerea acesteia la casele lor, pe ambele maluri ale Prutului.

Cu ministrul Educației, Monica Anisie, Năstase a vorbit despre capacitatea României de a crește numărul de locuri fără taxă acordate, în baza unui acord asumat de ambele părți, elevilor și studenților din Republica Moldova. Am discutat și despre crearea unui grup mixt de lucru care să genereze constant proiecte europene pe tema educației transfrontaliere și a mobilității academice. Din acest punct de vedere, în ceea ce privește deschiderea doamnei ministru pentru astfel de proiecte, vă pot spune că Republica Moldova este, în opinia mea, foarte norocoasă. Vom putea face multe, foarte multe lucruri bune pentru elevii și dascălii noștri. Rămâne  să stabilim un context politic prielnic pentru astfel de abordări europene, transparente și durabile.

Vizita lui Andrei Năstase la București a avut pe agendă o întâlnire foarte bună cu ministrul Justiției al României, Cătălin Predoiu, în cadrul căreia s-a discutat despre situația dezastruoasă a justiției, statului de drept și a libertăților cetățenești  în Republica Moldova. Ministrul a reiterat disponibilitatea ministerului Justiției din România de a acorda sprijin total specialiștilor în drept din Republica Moldova, dar a subliniat faptul că o justiție corectă nu poate fi făptuită decât într-un spațiu social și politic echilibrat și asumat la detaliu de cetățeni și politicieni.

Cu ministrul finanțelor, Florin CîțuAndrei Năstase a discutat despre oportunitatea de a crește sprijinul financiar pe care România îl poate acorda Republicii Moldova, în baza Parteneriatului Strategic dintre țările noastre. Cei doi au discutat despre soluțiile de finanțare de pe piețele internaționale, despre lansarea obligațiunilor municipale pentru orașele din Republica Moldova, după modelul implementat în România, și despre reducerea semnificativă a timpilor de așteptare în vamă.

În cadrul întâlnirilor s-a convenit asupra formării unor grupuri de lucru la nivel ministerial pe fiecare sector, în directă responsabilitate a miniștrilor de resort. Năstase susține că, înlesnirea schimburilor comerciale trebuie să se realizeze concomitent cu o securizare mai bună a granițelor și combaterea eficientă a traficului ilicit. Astfel s-a convenit asupra măsurilor suplimentare pentru diminuarea drastică a contrabandei și fraudelor vamale, urmărind obiectivul zero toleranță față de corupție, evaziune fiscală sau alte plăți ilicite în sistemul vamal și fiscal.

Republica Moldova este o țară agrară, motiv pentru care din agenda vizitei la București a liderului Platformei DA nu putea lipsi o întâlnire cu ministrul agriculturii în guvernul României, Adrian Oros, împreună cu care au convenit să continue să colaboreze frățește, în ciuda tuturor derapajelor guvernării socialiste de la Chișinău.

România se va angaja, a mai spus ministrul, în condițiile în care va exista un parteneriat reciproc asumat și complet transparent, în co-finanțarea mai multor proiecte agricole și agroalimentare, în special ce țin de procurarea sistemelor de irigare, infrastructura de postrecoltare, modernizarea parcului tehnicii și echipamentului agricol și crearea industriei de procesare la scara mică. În calitate de ministru al Agriculturii, a spus profesorul Oros, va susține promovarea producției agroalimentare din Moldova pe piața română. Acest lucru este în concordanță cu strategia Ministerului Agriculturii, iar fermierii din Moldova vor avea mai mult acces pe piața română. Potrivit ministrului român, se va  asigura asistența tehnică din partea experților din România în domeniul modernizării sectorului agroalimentar și România va oferi consultanță în procesul accesării piețelor europene. Totodată, cei doi au convenit împreună că vor organiza schimburi de experiență și tururi de instruire pentru fermierii din Moldova și vom susține dezvoltarea fermelor de familie ca entități economice performante, capabile să genereze dezvoltare în comunitățile locale și, totodată, valoare adăugată mare în economie.

Năstase a avut o întâlnire foarte bună și cu ministrul economiei de la București, Virgil Popescu. În cadrul discuțiilor, acesta și-am exprimat speranța că Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri ar putea să ofere expertiză pentru a crea o serie de politici economice și energetice pentru Republica Moldova, precum înființarea unei Agenții pentru Investiții sau crearea unui Comitet de coordonare a politicilor economice, în domeniul Energiei și al Mediului de Afaceri între cele 2 ministere, pentru stimularea investițiilor în domenii de interes precum industrie, agricultură, procesare și IT.

Liderul Platformei DA menționează că, una dintre cele mai frumoase întâlniri a avut loc în cabinetul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, care s-a arătat determinat să sprijine, prin proiecte și programe culturale, finanțate de România sau Uniunea Europeană, consolidarea identității naționale și a limbii române care se vorbește și pe malul stâng al Prutului.

Întâlnirea cu secretarul de stat Raed Arafat a permis panoramarea situației pandemice din întreaga regiune. Discuția cu doctorul Arafat a selectat, cu maximă acuratețe, soluții și obiective pentru această luptă cu pandemia COVID-19, a definit priorități și modul profesionist în care acestea pot fi rezolvate.

O întâlnire extrem de bună Năstase a avut și nu ministrul muncii din România, Violeta Alexandru care și-a manifestat disponibilitatea de a forma un grup comun de lucru între guvernele României și Republicii Moldova pentru identificarea soluțiilor prin care putem să primim asistență românească pentru regândirea și reformarea la standarde europene a sistemului nostru de asistență socială.

Cu secretarul de stat Gabriela Lenghel, care conduce Agenția Națională a Cetățeniei, Năstase a discutat despre eventualele soluții pentru a grăbi finalizarea tuturor procedurilor prin care românilor din Republica Moldova li se acordă, la cerere, cetățenia română. Secretarul de stat monitorizează în detaliu eventualele inconveniente care apar și l-a asigurat pe Andrei Năstase că vor fi optimizate toate aceste procese.

Întâlnirea cu Rareș Bogdan a setat o colaborare foarte strânsă care să genereze o și mai bună reprezentativitate a intereselor cetățenilor noștri în forurile instituțiilor europene. Rareș Bogdan este liderul întregii delegații a deputaților români din Parlamentul European și are un cuvânt foarte greu de spus în interiorul celei mai mari familii politice europene, Partidul Popularilor Europeni. Potrivit lui Năstase, Rareș Bogdan va contribui decisiv la deschiderea Europei pentru susținerea unei democrații autentice în Republica Moldova.

Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel POP, a fost cel care, potrivit lui Năstase, prin harul său de dascăl, a pus și sare și piper peste toată vizita sa în România. Președintele Academiei Române, i-a întărit convingerea liderului Platformei DA, că noi, românii, oriunde ne-am afla, trebuie să facem lucrurile atunci când acestea trebuie făcute, iar un om de stat trebuie să priceapă la timp că de cele mai multe ori că misiunea publică te obligă să faci de mai multe ori ceea ce trebuie și de prea puține ori ceea ce îți place.

Andrei Năstase susține că această vizită la București i-a întărit și mai mult convingerea că România este alături de Republica Moldova. Ludovic Orban și toți colegii săi miniștri sunt pregătiți să se implice activ, oferind asistență tehnică și financiară așa încât reformele de care Moldova are atât de mare nevoie să fie implementate, să schimbe în bine viața oamenilor și să pună prima bornă în călătoria națiunii noastre către spațiul liber și democratic al țărilor europene civilizate. Totodată, săptămâna petrecută la București i-a întărit convingerea lui Năstase că un guvern al Platformei DA va fi sprijinit pentru implementarea reformelor de care Republica Moldova are atât de mare nevoie.

În calitate de președinte al Platformei DA, Andrei Năstase s-a asigurat la detaliu că viitorul guvern, pe care formațiunea sa este pregătită să și-l asume, va reuși, sprijinit de România, de Uniunea Europeană să scoată Republica Moldova din criza generalizată în care se află.

„Guvernul Platformei DA va fi primul guvern asistat, din toate punctele de vedere, de partenerul său strategic, de România. Da, avem nevoie de bune practici, avem nevoie de metodă, de sprijin real, de consultanță. Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Moldova sa va transforma într-o platformă interstatală de lucru în favoarea cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului, indiferent care este limba pe care aceștia o vorbesc, indiferent care sunt simpatiile lor politice. Toți, absolut toți oamenii Moldovei vor avea de câștigat, pentru că reformele și asistența tehnică și financiară nu pot fi direcționate politic sau partinic. Iată de ce, fac un apel către toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova să înțeleagă că vremea răfuielilor politice a trecut. Situația este atât de dificilă încât suntem cu toții obligați să renunțăm la pretexte, scuze, motive sau orgolii personale”, susține Năstase.

Politicianul afirmă încă o dată că Moldova are nevoie de un guvern pe care România să-l recunoască, fără condiționalități, ca bun partener pentru consolidarea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic, iar Uniunea Europeană să-l valideze, încă de la numire, ca fiind guvernul care poate implementa reforme democratice ireversibile. Acesta menționează că s-a asigurat că viitorul guvern pro-european va fi sprijinit integral de România, implicit de Uniunea Europeană în toate activitățile sale.

Nu în ultimul rând Andrei Năstase a îndemnat deputații să semneze moțiunea de cenzură a Platformei DA, să demită prin vot Guvernul Chicu și să instaleze guvernul pro-european asumat de Platforma DA. „Nu mai căutați pretexte, faceți ceea ce trebuie. Lumea civilizată așteaptă decizia voastră!”, a conchis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *