R.Moldova are un nou ministru la Externe. Ambasadorul Victor Chirilă: Vom fixa noi obiective

Foto: Victor Chirila, ambasador R Moldova la Bucuresti

Noul ministru de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi (36 de ani) a depus jurământul de investire luni, 29 ianuarie 2024. Tânărul ministru a exprimat clar, obiectivul de  continuitate a politicii externe pro-europene, subliniind că relaţia cu Rusia „va fi una principială”, bazată pe interesul cetăţenilor moldoveni. Întrebat dacă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova va fi reorganizat, în contextul în care urmează a fi creat un minister pentru Afaceri Europene, Popşoi a explicat că nu va fi reformat. “Va continua să-şi exercite mandatul aşa cum a făcut-o şi până acum, doar că acea componentă a integrării se transferă în Afaceri Europene”, a declarat Mihai Popşoi, presei locale.

Despre această nouă numire în fruntea unei instituții de importanță majoră pentru Republica Moldova, ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a vorbit la emisiunea “Puterea Știrilor”, realizată de Marinela Angheluș. 

„Este o schimbare care va asigura continuitatea, fără îndoială, atât în relațiile cu România, dar si cu Uniunea Europeană, cu partenerii din Occident, cu Statele Unite ale Americii, în special. Deci, nu văd schimbări. Evident, se creează acum o parte din activitățile Ministerul Afacerilor Externe legate de integrarea europeană, de viitoarea negociere a acordului de aderare la Uniunea Europeană. Activitatea aceasta va trece în cadrul Biroului pentru Afaceri Europene, care va fi condus de dna. Cristina Gherasim, viceprim-ministru pentru Afaceri Europene. Sunt sigur că, între aceste două instituții, între acești doi miniștri și viceprim-miniștri, va exista o cooperare si coordonare foarte bună. Este important să ne menținem schimbul de informație și de necesar ca să promovăm agenda comună care este aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Acesta este scopul fixat de doamna Maia Sandu”.

Obiectivul nostru comun strategic este să aducem Republica Moldova mai aproape de România

„Am văzut că prima vizită pe care o va face noul ministru de externe, va fi în România. Vor continua relațiile strânse pe care le au cele două țări și în mandatul domnului Popșoi. Nu am niciun dubiu în acest sens. Relațiile excelente care există între statele noastre, vor continua. Avem proiecte foarte bune în toate domeniile de realizat, iar obiectivul nostru comun strategic este să aducem Republica Moldova mai aproape de România și împreună să fim în Uniunea Europeană. Aceasta este obiectivul nostru strategic, este chintesența parteneriatului strategic pe care statele noastre l-au semnat în 2010 și va fi continuat”.

Integrarea economică cu România înseamnă de fapt, integrarea economică cu Uniunea Europeană

„Vom fixa noi obiective. Noi proiecte vor fi implementate, dar important, acum, este să realizăm ceea ce am convenit și este în proces de deja de implementare: proiecte infrastructurale, investiții în domeniul securității energetice din Republica Moldova, crearea unei piețe economice comune integrate între statele noastre. Cred că acesta este un obiectiv esențial pentru prosperitate Republicii Moldova, pentru securitate și de asemenea, un atuu extrem de important în relația cu Uniunea Europeană.

În procesul de negocieri, integrarea economică cu România înseamnă de fapt, integrarea economică cu Uniunea Europeană și acest lucru va cântări foarte mult atunci când statele membre Uniunii Europene vor lua decizia finală de a ne integra nu doar economic, ceea ce cred eu că se va întâmpla mai devreme, dar și politic”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: