Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Autorităţile de la Chişinău cer ajutor și expertiză din partea României pentru reformarea justiției

Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a solicitat României să ajute la reformarea sectorului de justiție, printr-o colaborare cu experți români.

Mizăm în continuare pe sprijinul României în procesul de reformare a justiției. Am urmărit rezultatele pe care le are în consolidarea instituțiilor anticorupție și reiterez interesul nostru de a prelua bunele practici, în special în domeniul combaterii corupției”, a declarat Sergiu Litvinenco, într-o întâlnire cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

La rândul său, diplomatul român a spus că atât România, cât și Uniunea Europeană își doresc să susțină reforma justiției din Republica Moldova, pentru a asigura independența sistemului de drept și a crește gradul de încredere a cetățenilor în justiție și în instituțiile statului. Ioniță a reiterat că Republica Moldova este o prioritate pentru România și va continua să susțină parcursul său european, anunţă Ministerul Justiţiei din Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, ministrul Litvinenco a făcut o trecere în revistă a principalelor acțiuni realizate de la preluarea mandatului de ministru și a prezentat prioritățile ministerului în domeniul justiției. Printre acestea se regăsesc verificarea integrității candidaților la funcțiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor, evaluarea externă a magistraților din Republica Moldova dar și reforma procuraturii.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut în cadrul vizitei la București, ca România să ajute la pregătirea viitorilor magistrați din Republica Moldova în instituțiile sale de profil de la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *