R. Moldova: Candidata Partidului ŞOR, Evghenia Guţul, a câştigat în Găgăuzia. De ce depinde validarea votului

Gagauzia
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / ELENA COVALENCO

Candidata Partidului ŞOR, Evghenia Guţul, a câştigat alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei în faţa contracandidatului său de la socialişti Grigorii Uzun, potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, dar validarea ei în funcţie ar putea fi pusă sub semnul întrebării întrucât pe de o parte, procurorii cercetează ŞOR pentru nereguli la vot, iar pe de altă parte, partidul ar putea fi scos în afara legii de Curtea Constituţională.

Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a publicat duminică seara rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcţia de başcan. Potrivit Comisiei, pentru socialistul Grigorii Uzun şi-au dat votul 24.913 alegători, adică 47,61 la sută, în timp ce pentru Evghenia Guţul au votat 27.376 de alegători, adică 52,39%. Astfel, candidata Partidului „ŞOR” a acumulat cele mai multe voturi, relatează NewsMaker.

Comisia din Găgăuzia a precizat că datele preliminare se bazează pe informaţiile furnizate verbal de birourile şi secţiile de votare.

La cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de başcan al Găgăuziei, care s-a desfăşurat duminică, au participat 47.981 persoane, prezenţa la vot fiind de 54,56%. Pentru ca alegerea guvernatorului să aibă loc, cel puţin o treime dintre alegătorii incluşi pe listele electorale trebuie să participe la al doilea tur. Din acest punct de vedere, scrutinul ar fi valid.

Însă procurorii de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) verifică Comisia Electorală Centrală (CEC) a Găgăuziei, după ce deputata Marina Tauber, vicepreşedinte a Partidului „ŞOR” care este vizată însă de o măsură de arest la domiciliu, a fost înregistrată în calitate de reprezentantă a candidatului partidului la funcţia de başcan. ŞOR este bănuit că a corupt alegătorii pentru a o vota pe Evghenia Guţul şi că a încasat bani de la un grup criminal organizat.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe asupra unei sesizări privind scoaterea în afara legii a Partidului „ŞOR”. Cabinetul de miniştri condus de fostul premier Natalia Gavriliţa a aprobat, la 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiţiei a propus verificarea constituţionalităţii Partidului „ŞOR”. Ministrul Justiţiei de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până atunci, formaţiunea politică ar fi acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi ar pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

În reacţie, ŞOR a declarat la acea vreme că interzicerea formaţiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul „ŞOR”, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.

Judecătorii Curţii Constituţionale urmează să se întrunească într-o nouă şedinţă luni, 15 mai, cu începere de la ora 10:00 pentru a examina această cerere.

Başcanul Găgăuziei este ales prin vot direct o dată la patru ani. Acesta devine automat membru al Guvernului.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: