Skip to content
Puterea Știrilor Video

R. Moldova | Cât de mult se vrea la Chișinău unirea cu România. Andrei Năstase, liderul Platformei DA: Unii strigă unirea, dar nu fac nimic pentru ea

Facebook/Andrei Nastase

Într-un interviu pentru PS News, Andrei Năstase, președintele Platformei DA, fost viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne susține că sunt mulți politicieni care „strigă unirea (cu România-n.r.) și nu fac nimic pentru ea”.

„Unii strigă și fac câte ceva pentru ea, alții nu strigă și aleg doar să muncească, cred că acestea ar fi diferențele, dacă vorbim la nivel politic.

Cred că este de datoria tuturor politicienilor care militează și au ales acest deziderat să se unească, să strângă rândurile. Ideea unionistă este împărtășită de mult mai multă lume decât reprezintă astăzi partidele unioniste, din varii motive. N-am să intru în detalii”, spune Andrei Năstase.

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr precizează că acest deziderat, unirea Republicii Moldova cu România, ar putea fi înfăptuit dacă nu ar exista dezbinare.

”De foarte multe ori, dezbinarea a făcut ca acest deziderat să nu prindă foarte mult la cetățeni. Uitați-vă spre palierul pro-rus, spre exemplu, noi nu avem foarte multe partide care să se bată între ele, au avut grijă alții probabil să le unifice, să le pună la un loc și să spună, dom’le, acesta este vectorul vostru.

Pe cealaltă parte, pe partea pro-europeană, aici lucrurile sunt dificile. Dacă în 2018 am reușit să câștigăm la Chișinău fără prea multe probleme, în 2019, pentru divizare mai mare a drepturilor pro-europene și pro-românești, am ratat alegerile la Chișinău. Nimeni nu și-a asumat acest lucru, dar oamenii nu sunt proști, oamenii văd și de aici pornesc foarte multe rele, foarte multe nereușite ale noastre”, adaugă Andrei Năstase.

Numele lui Andrei Năstase a apărut în spaţiul public din Republica Moldova în anul 2013, fiind unul dintre membrii constituenţi ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA) şi liderul acesteia. Mai târziu, Platforma s-a transformat în partid politic de centru-dreapta de opoziţie. Este cunoscut pentru organizarea şi desfăşurarea a mai multe proteste antiguvernamentale în perioada 2015-2018. Din noiembrie 2015 până în februarie 2016, a fost preşedinte al Grupului de iniţiativă pentru iniţierea referendumului republican de modificare a Constituţiei pentru alegerea şi demiterea preşedintelui direct, de către popor, limitarea imunităţii parlamentare şi a numărului de deputaţi.

În februarie 2019 a candidat la funcţia de deputat în Parlament în circumscripţia nr. 33 şi pe lista Blocului ACUM. Acesta a câştigat alegerile în circumscripţie şi a devenit unul dintre cei 26 de deputaţi care au acces în Parlament. Însă, la scurt timp, a renunţat la mandat în favoarea funcţiei de ministru de interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *