Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Circa 400 de studenţi medicinişti sunt angrenaţi în lupta cu COVID-19

lstus.com

Voluntari din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie luptă, alături de medici şi asistenţi medicali, pentru vieţile celor diagnosticaţi cu COVID-19. Unii dintre ei activează la Centrul COVID-19 de la Moldexpo, alţii la Spitalul Clinic de Urgenţă sau în alte unităţi medicale din Chişinău.

Şefa Departamentului Comunicare şi Relaţii Publice a USMF, a precizat pentru ipn.md că circa 400 de studenţi din totalul de 3460 de studenţi naţionali sunt antrenaţi ca asistenţi medicali în cadrul instituţiilor medicale din capitală.

Mariana Covali, studentă, activează ca asistentă medicală în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din capitală. Pentru ea o zi de gardă începe la 7.30. Merge în zona unde îşi pune echipamentul de protecţie care constă din: costum chirurgical, bonetă, mască, ochelari. Peste acel costum, îmbracă salopeta, botoşei şi şorţul impermeabil. Pe mâini, asistenţii medicali poartă trei perechi de mănuşi. După acest proces Mariana trece, prin două filtre, în zona contagioasă. „Să fiu sinceră, e îngrozitor. Cu toţii aşteptam ca numărul de pacienţi să scadă, dar el creşte în continuare şi avem din ce în ce mai multe internări”, spune Mariana Covali.

Tânăra crede că şi echipamentele impuse de situaţie creează o barieră psihologică între pacient şi lucrătorul medical. „Pacienţii sunt la fel de înfricoşaţi, cum de fapt suntem şi noi”. Cele mai dificile au fost primele ture, îşi aminteşte Mariana. „Pentru că nu ştiam ce ne aşteaptă şi asta ne crea un sentiment de spaimă”. Petru Butucel, un alt student din cadrul USMF, activează ca asistent medical în Unitatea de Primiri Urgente. Pe rând, toţi din secţie fac de serviciu în izolator. Foarte des se întâmplă să fie aduşi pacienţi în stare gravă. E nevoie să fie testaţi, intubaţi şi conectaţi la aparate de ventilaţie mecanică, sedaţi şi monitorizaţi. „Mi-a rămas în memorie o pacientă care nu putea fi sedată nici după doze mari de medicamente. Arăta spre tubul cu care era intubată şi dorea forţat să-l scoată, crezând că acesta îi încurcă la respiraţie. A fost transferată la reanimare şi, după testul efectuat şi tomografie, s-a depistat problema. Era în pneumonia care i-a măcinat plămânii din cauza COVID-19”, spune studentul.

La Institutul de Medicină Urgentă activează şi Sîrbu Vasile, student în anul patru la USMF. Prima experienţă în pandemie a fost în data de 30 martie, când au internat primii trei pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, în secţia reanimare. Din primele zile, paturile de spital erau ocupate văzând cu ochii, fiind din ce în ce mai mulţi pacienţi.

Lucrul pe timpul pandemiei este mult mai dificil, extenuant şi insuportabil uneori din cauza temperaturilor înalte. Facem tot posibilul ca să ajutăm pacienţii, să se simtă în siguranţă şi să câştige lupta cu virusul”.

De la declanşarea epidemiei, în Republica Moldova au fost conformate 19,4 mii de cazuri de COVID-19. Peste 650 de oameni au murit. Treisprezece mii de oameni s-au tratat de virus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *