Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Copii refugiaţi din Ucraina, integrați în instituţii de învăţământ din Orhei

Inquam Photos / Silviu Filip

Primii 29 de copii refugiaţi din Ucraina au început să frecventeze şcolile şi grădiniţele din raionul Orhei, în R. Moldova, iar numărul lor ar putea sa crească, având în vedere că în raion sunt deja înregistraţi peste 150 de copii refugiaţi, relatează TRM, potrivit deschide.md.

Părinţii refugiaţi din Ucraina, care se află Orhei, au solicitat integrarea copiilor în şcolile şi grădiniţele din raion. Direcţia Educaţie a aprobat mai multe cereri.

Au început să frecventeze şcoala 29 de elevi, alţi 33 încă nu merg la şcoală deoarece sunt localităţi în care şcolile nu au program de predare în limba rusă”.

O treime din copiii refugiaţilor frecventează Liceul „M. Lomonosov” din Orhei, alţi şase merg la şcolile din localităţile rurale”, afirmă Oltea Covaş şefa secţiei politici educaţionale şi management, Orhei.

La gimnaziul din Ivancea deja sunt încadraţi doi elevi în clasele a V şi a VI. În gimnaziul din Ivancea limba ucraineană se studiază din clasa I până în clasa IX”, spune Natalia Iachimciuc, directoarea gimnaziului.

Copii sunt aşteptaţi şi la activităţi extraşcolare.

O fetiţă de 13 ani frecventează deja şcoala de prictură din Orhei. S-a încadrat foarte bine în colectiv. Comunicăm în limba rusă. Studiază disciplinele pictură, compoziţie, desen. Profesorii i-au cumpărat tot necesarul pentru specificul şcolii de pictură şi arte plastice. Cu ce putem cu aceea o ajutăm”, susţine Victoria Grăjdianu, directoarea şcolii de pictură din Orhei.

În raionul Orhei deja sunt peste 160 de copii refugiaţi din Ucraina, dintre aceştia, o treime sunt de vârstă şcolară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *