Skip to content
Puterea Știrilor Video

R. Moldova | Cum ar trebui să arate noul guvern de la Chișinău. Andrei Năstase, liderul Platformei DA: Vrem un cabinet din care să nu lipsească experții

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la „Puterea Știrilor”, Andrei Năstase, președintele Platformei DA, fost viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne în Republica Moldova, a vorbit printre altele și despre felul în care ar trebui să arate noul guvern de la Chișinău.

“Platforma DA a venit cu o ofertă rezonabilă, o ofertă responsabilă. Nimeni din Republica Moldova nu și-a asumat în această perioadă un asemenea demers, în afară de Platforma DA. Toată lumea a ales să facă o retorică electorală, să-și facă calcule electorale în perspectiva prezidențialelor, în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare anticipate care nu se pot produce până după prezidențiale, chiar dacă unii actori de la Chișinău strigă în gura mare despre aceste alegeri anticipate concomitent cu prezidențialele.

" "

Or noi, când Republica Moldova arde, nu ne arde nouă de campanii electorale și viitoare alegeri. Ceea ce ne preocupă pe noi sunt viitoarele generații, viitorul Republicii Moldova. Iată de ce am ales această propunere către toți deputații din Parlamentul țării indiferent de culoarea lor politică. Apelăm la conștiința fiecăruia dintre ei. Dorim un guvern asumat de către Platforma DA, printr-un prim-ministru al acesteia. O garnitură a cabinetului de miniștri din care să nu lipsească experți în diferite materii – sănătate, educație și așa mai departe, experți din societatea-civilă, din Platforma DA și de ce nu și din alte partide.

Am vorbit despre consens politic național pentru că de consens politic național este nevoie în perioadele grele pentru țară”, a precizat Andrei Năstase la „Puterea Știrilor”.

Întrebat cine ar putea fi noul premier, acesta a precizat că:

“Cea mai îndreptățită forță politică, cea care face garanția faptului că vom avea și reforme, vom avea și succese în depășirea acestor crize, vom avea în continuare lupta cu corupția între priorități, este Platforma DA. Iată de ce e nevoie de un premier asumat de către Platforma DA și în momentul de față ar putea fi oricine dintre colegii mei. În momentul de față eu sunt candidatul Platformei DA la prezidențialele din 1 noiembrie. Înainte de ajunge să numim o persoană sau alta cred că trebuie să cădem cu toții de acord asupra unui proiect de țară, a unui proiect de scoatere a Republicii Moldova la liman și punerea acesteia pe făgașul normalității, un proiect care să poată într-un final rezolva și aceste crize foarte dureroase”.

Numele lui Andrei Năstase a apărut în spaţiul public din Republica Moldova în anul 2013, fiind unul dintre membrii constituenţi ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA) şi liderul acesteia. Mai târziu, Platforma s-a transformat în partid politic de centru-dreapta de opoziţie. Este cunoscut pentru organizarea şi desfăşurarea a mai multe proteste antiguvernamentale în perioada 2015-2018. Din noiembrie 2015 până în februarie 2016, a fost preşedinte al Grupului de iniţiativă pentru iniţierea referendumului republican de modificare a Constituţiei pentru alegerea şi demiterea preşedintelui direct, de către popor, limitarea imunităţii parlamentare şi a numărului de deputaţi.

În februarie 2019 a candidat la funcţia de deputat în Parlament în circumscripţia nr. 33 şi pe lista Blocului acum. Acesta a câştigat alegerile în circumscripţie şi a devenit unul dintre cei 26 de deputaţi care au acces în Parlament. Însă, la scurt timp, a renunţat la mandat în favoarea funcţiei de ministru de interne.

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *