Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova – Curtea de Apel a decis: Andrei Năstase este primarul Chișinăului

Mandatul lui Andrei Năstase de primar al capitalei Republicii Moldova a fost validat de către Curtea de Apel Chişinău, informează deschide.md. Decizia a fost emisă către Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit deciziei magistraţilor, a fost anulată hotărârea Judecătoriei Chişinău din 19 iunie 2018 şi se confirmă rezultatele alegerilor locale din Chişinău din 3 iunie 2018. De asemenea, se consideră ales în conformitate cu rezultatele alegerilor locale pentru funcţia de Primar General al municipiului Chişinău candidatul Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase.

Scrutinul din 3 iunie 2018, câştigat în faţa lui Ion Ceban (Partidul Socialiştilor), a fost anulat în instanţă în perioada guvernării Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc. Motivaţia instanţei a fost că ambii candidaţi au făcut propagandă electorală în ziua alegerilor, dar decizia a provocat proteste atât ale opoziţiei de atunci, cât şi din partea cancelariilor europene.

Actuala decizie a Curţii de Apel poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie.

De precizat că indiferent de rezultatele acelui scrutin, mandatul primarului urma să expire în urma alegerilor locale generale care vor avea loc la data de 20 octombrie. Astfel, chiar dacă Năstase este noul edil capitalei, acesta urma să-și suspende, din 19 septembrie, funcția pentru a participa la actualele alegeri.

Pe 20 august, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), care formează Blocul ACUM, au anunţat că au ajuns la un consens în privinţa candidaturii la funcţia de primar al Chişinăului în persoana lui Andrei Năstase pentru noi alegeri, care sunt programate pentru 20 octombrie.

Socialistul Ion Ceban şi-a anunţat la rândul său participarea la alegerile din 20 octombrie.

Andrei Năstase este ministru de interne în guvernul Maiei Sandu şi preşedinte al PPDA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *