Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Deputaţii au păreri împărţite privind depăşirea crizei politice

facebook

Deputaţii au păreri împărţite privind depăşirea crizei politice din Moldova. În timp ce socialiştii şi deputaţii fracţiunii Şor spun că este necesară învestirea unui guvern provizoriu care să stabilizeze situaţia în Moldova, reprezentanţii PAS spun că un guvern de tranziţie va duce la amânarea pentru o perioadă nedeterminată a alegerilor anticipate, transmite IPN.

În acelaşi timp, reprezentanţii Platformei DA spun că formaţiunea lor este gata să-şi asume guvernarea, doar că iniţiativa lor este ignorată de preşedintele Sandu.

Deputaţii PAS califică drept corectă decizia preşedintelui Sandu de a o desemna repetat pe Natalia Gavriliţa în funcţia de prim-ministru, sperând că astfel se va consuma şi cea de-a doua tentativă eşuată de învestire a Guvernului, fiind declanşate alegeri parlamentare anticipate.

Obiectivul nostru principal, cel care este cerut de cetăţeni, rămâne a fi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Noi înţelegem delicateţea situaţiei, dar noi am fost extrem de expliciţi în demersul şi mesajul nostru”, a declarat deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc în cadrul emisiunii „Întreabă Gheţu” de la Tv8.

De cealaltă parte, socialiştii şi deputaţii fracţiunii Şor spun că preşedintele Sandu ar fi încălcat Constituţia, iar verdictul va veni din partea Curţii Constituţionale.

„Instituţia prezidenţială trebuie să fie un catalizator al proceselor politice, preşedintele nu trebuie să fie cel care creează crize politice în ţară. Nu a fost deloc respectată procedura de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru în condiţiile în care există o majoritate parlamentară de conjunctură.

Dreptul preşedintelui de a desemna un candidat apare doar când nu există o majoritate”, a declarat deputatul partidului Şor, Denis Ulanov.

Trebuie să existe o perioadă de stabilitate şi imediat după asta mergem la alegeri anticipate. Cine-şi va asuma responsabilitatea pentru ţară în această perioadă de tranziţie depinde de decizia Curţii Constituţionale”, a declarat deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco.

În acelaşi timp, reprezentanţii Platformei DA spun că este gata să-şi asume guvernarea într-un Guvern minoritar condus de Andrei Năstase.

Platforma DA şi-a propus să se implice în acest proces prin asumarea unei responsabilităţi extraordinare, să creăm un guvern de tranziţie, cu Andrei Năstase premier, din păcate această iniţiativă a noastră a fost respinsă”, a spus deputatul Platformei DA Chiril Moţpan.

După prima tentativă eşuată de învestire a Guvernului Gavriliţa, preşedintele Sandu a chemat fracţiunile la consultări. În urma discuţiilor, şeful statului a luat decizia de a o desemna repetat pe Gavriliţa în funcţia de premier. Decretul prezidenţial a fost contestat la Curtea Constituţională de deputaţii PSRM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *