Până când persoanele care au spart canalele de Telegram ale ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, și consilierului prezidențial Dorin Recean și au publicat presupusele lor convorbiri nu vor ieși în public și nu vor aduce dovezi cu privire la veridicitatea informațiilor publicate, acestea vor fi considerate drept dubioase. Declarația a fost făcută de directorul SIS, Alexandru Musteță, în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit lui, principalul suspect că ar sta în spatele acestor atacuri ar fi FSB-ul rusesc, care ar avea intenția să provoace destabilizare în R. Moldova.
”Din punct de vedere a activității contrainformative, informația este arma principală. Este o regulă că orice informație dintr-o sursă anonimă, care nu poate fi verificată, este o informație periculoasă și, deobicei, produce, mai degrabă, dezinformare. De aceea, noi avem dubii cu privire la veridicitatea informațiilor publicate, or, având acces la un cont de Telegram, poți crea comunicare. Și atunci e greu de demonstrat ce este veridic sau nu. În cazul în care apare un portal, despre care nimeni nu-și asumă că face această scurgere, pentru noi e mai mult o informație cu caracter dubios decât care merită luată în serios. veridicitatea informației date poate să fie confirmată doar de către cei care au publicat-o. Ei trebuie să iasă și să prezinte dovezi că este veridică. În rest, este o informație publicată anonim, fără posibilitatea de a fi verificată” a declarat Musteață, citat de deschide.md.
Musteață a mai spus că SIS se va adresa companiei ce deține aplicația Telegram pentru a cere informații dacă au fost sparte conturile mai multor demnitari moldoveni direct pe serverul acesteia. Potrivit lui, pentru moment, nu este posibil de stabilit proceduar prin care au fost sparte conturile de Telegram.
”Sunt mai multe ipoteze pe care noi le investigăm și, având o cauză penală deschisă de PCCOCS, SIS acordă suportul acolo unde este nevoie pentru procurori. Dar ceea ce vedem deja noi, că această spargere este penetrare anume a conturilor de Telegram, nu a telefoanelor, ca dispozitiv, da a conturilor de Telegram, fiind un serviciu de mesagerie. Au fost sparte, s-a preluat accesul, s-au copiat date și așa mai departe. Tehnic vorbind, această procedură nu o poți identifica imediat și atunci este nevoie să faci câțiva pași pentru a verifica telefonul” a mai declarat Musteață.
El consideră că scopul acestor spargeri este de a denigra actuala guvernare și crea tensiuni ca să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului.
”Pare a fi o acțiune coordonată, care tinde să creeze disensiuni în societate, să creeze tensiuni, să încerce să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Or, asta s-a făcut într-o zi suspect de bine aleasă, când Guvernul a aprobat și expediat la CC un demers destul de important, anume verificarea constituționalității unui partid. Modul cum s-a promovat pe anumite canale de Telegram și anume surse media indică asupra unor acțiuni coordonate, pare a fi o operațiune specială de denigrare” a conchis Musteață.
El a mai spus că responsabilitatea cade pe umerii celor care au devenit victimele spargerilor comunicărilor pe Telegram, pentru că ”igiena cibernetică este responsabilitatea fiecăruia”.