Skip to content
Siguranța cetățeanului

R.Moldova – DNA anchetează cererile unor ruși şi ucraineni de a deveni cetățeni români

Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat de la Parchetul General dosarul în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români, conform Europa FM.

Ministerul Public precizează că ancheta vizează fapte precum abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, în legătură cu unele dosare de acordare a cetăţeniei române. În acest moment ancheta penală este la început, iar cercetările se fac in rem.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului de Externe, Ana Guţu, şef  al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova, a declarat că problemele penale descoperite în România afectează întreg procesul de acordare a cetăţeniei pentru moldovenii din Republica Moldova.

Surse diplomatice au declarat pentru Europa FM că la sediile consulare ale MAE din Republica Moldova vin să depună jurământul şi persoane care nu ştiu „o boabă” în limba română, deşi asta este o condiţie pentru acordarea cetăţeniei. Preşedintele ANC, Andrei Tinu, spune că este posibil pentru că legea nu mai prevede intervievarea candidaţilor care pe parcursul întocmirii dosarului de cetăţenie dovedesc că au avut rude în România.

Dosarul penal în care este anchetat  felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a e nenumăraţi  ruşi şi ucraineni de a deveni români  a fost declinat acum mai bine de o lună de la Parchetul General la Direcţia Naţională Anticorupţie, mai exact la 23 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *