Banca Națională a Moldovei (BNM) este instituție lider în 3 dintre capitolele de negociere pentru aderarea la UE și participă în mai mult de 10 capitole de negociere, a declarat, luni, Anca Dragu, guvernatoarea BNM, la un eveniment de specialitate.
‘În Republica Moldova, știți, noi am început această aventură frumoasă pentru aderarea la Uniunea Europeană. În decembrie 2023, cu puțin timp înainte de a prelua mandatul de guvernator al Băncii Naționale, Consiliul a decis că Republica Moldova poate începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Și asta am început. Chiar și zilele acestea, colegi de la Banca Națională se află la Bruxelles și suntem în această parte de screening bilateral. Înainte de începerea discuțiilor concrete de negociere pe fiecare capitol, sunt 33 de capitole de negociere, Banca Națională este instituție lider în 3 dintre acestea și în general participăm în mai mult de 10 capitole de negociere. Asta înseamnă că suntem profund implicați și avem leadership-ul pe domenii importante cum este liberalizarea contului de capital, servicii financiare, politică economică și politică fiscal-monetară și financiară. Deci, Banca Națională este o entitate activă în procesul de negociere’, a spus Anca Dragu, la conferința ‘Piața financiar-bancară’, eveniment organizat de Ziarul Bursa.
De asemenea, ea a precizat că Republica Moldova are o strategie de finanțare sustenabilă, iar acum se află acum se află în procesul de realizare a taxonomiei.
‘Probabil că vom aplica criteriile și regulile din Uniunea Europeană și sper că până la început anului viitor să avem și această taxonomie finalizată. Așa cum în țările din Uniune Europeană este acest Mecanism de Redresare și Reziliență, pentru țările aflate în procesul de aderare este un mecanism numit Planul de Creștere. Și pentru Republica Moldova a fost aprobat recent, în martie chiar, la nivelul Parlamentului European, acest plan de creștere pe o perioadă de 3 ani și în valoare de 1,9 miliarde de euro. Asta înseamnă peste 10% din PIB-ul pe anul curent, de exemplu. Adică o sumă destul de mare care merge într-o combinație de reforme și investiții, așa cum sunt gândite și PNRR-urile pentru statele Uniunii Europene. Și în această parte de reforme avem și dezvoltarea taxonomiei pentru a putea trece efectiv la finanțarea acestor proiecte pentru o finanțare sustenabilă’, a explicat Anca Dragu.
Totodată, ea a vorbit despre acceptarea în SEPA a Republicii Moldova, precizând că a fost un ‘pas uriaș’ în condițiile în care comisioanele pentru plățile către Uniunea Europeană în euro scad de la 30-50 de euro la 1-3 euro.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News