Skip to content
Republica Moldova

R.Moldova. Există o singură soluție pentru ieșirea din criza politică. Radu Carp: Doamna Maia Sandu este prost sfătuită

Facebook/Radu Carp

Într-un interviu pentru PS News, politologul Radu Carp susține că Republica Moldova poate ieși din criza politică în care s-a cufundat prin desemnarea, de către Maia Sandu, a unui premier care chiar să-și dorească această funcție și să fie votat de Parlament, formând astfel un guvern legitim. Politologul consideră periculoasă intenția Maiei Sandu de a ignora decizia Curții Constituționale și de-a o desemna tot pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministru.

”Criza politică se aprofundează. Dacă la început vorbeam de lipsa unui guvern și a fost vorba despre instaurarea unui guvern cu puteri reduse, interimar, astăzi vorbim de un conflict între președinte și Parlament, un conflict în care niciuna dintre părți nu cedează. Doamna Maia Sandu insistă pe alegerile anticipate. Parlamentul, în afară de acest partid PAS, nu dă semne că dorește același lucru, deși și alte partide și-au manifestat sprijinul pentru alegerile anticipate.

În momentul de față, președintele nu are la îndemâna un instrument pentru a dizolva Parlamentul, chiar dacă doamna Maia Sandu s-a exprimat în acest sens. E vorba de o decizie a Curții Constituționale care permite, dar după două încercări eșuate de investire a noului guvern, ceea ce încă nu s-a întâmplat. E o situație fără ieșire, o situație în care nici actorii internaționali nu prea mai vor să intervină, pentru că actualul context internațional înseamnă Moscova și Bruxelles, care sunt în relații foarte proaste după acest episod cu Aleksei Navalnîi și nu mai pot genera un consens asupra Republicii Moldova, așa cum a fost posibil în 2019”, spune Carp.

Acesta susține că, în acest moment, șansele pentru organizarea alegerilor anticipate în Republica Moldova sunt zero. De asemenea, analistul exclude și varianta unui referendum.

„Pentru a exista un referendum este nevoie de impeachment, o suspendare a președintelui. Am citit declarația liderului partidului socialiștilor, care spune foarte clar că ei nu doresc să inițieze procedura suspendării din funcție. Ipoteza unui referendum este exclusă în acest moment.

Lucrurile sunt în mișcare, poate doamna Maia Sandu se răzgândește și trimite o a doua candidatură, așa cum Curtea Constituțională recomandă să existe un consens, mai multe consultări, și în al doilea rând să existe o a doua candidatură. Din câte văd, însă, după decizia Curții Constituționale nu au mai existat niciun fel de consultări, dar am văzut un lucru interesat, și anume că grupurile parlamentare s-au consultat între ele, ceea ce este atipic. E un fel de mediere, dar fără mediator”, afirmă Radu Carp.

În continuarea interviului, politologul susține că e posibil ca Maia Sandu să fi fost ”prost sfătuită” când a invocat, în mod eronat, o decizie a Curții Constituționale sau, mai grav, președintele ar putea pretinde puteri sporite, în ciuda legii fundamentale.

„Nu știu ce dorește domnia sa. Doamna Maia Sandu văd că este prost sfătuită. A invocat o decizie a Curții Constituționale care de fapt s-a dovedit că nu corespunde adevărului. La dezbaterile în fața Curții Constituționale, consilierii domniei sale s-au prezentat foarte prost, au prezentat exclusiv argumente politice, și nu juridice, bazate pe textul Constituției, deci este o problemă de funcționarea a echipei doamnei Maia Sandu. Este cumva și dânsa indusă în eroare asupra posibilității de a merge mai departe cu această ipoteză a alegerilor anticipate.

Altă ipoteză, care ar fi mai gravă, ar fi faptul că domnia sa nu este, de fapt, indusă în eroare, ci chiar dorește să aibă puteri mai mari decât le are președintele în Republica Moldova, ceea ce ar fi grav. De ce?! În general, o încălcare a Curții Constituționale nu poate fi justificată de nimeni, chiar dacă se face în numele unor principii precum lupta împotriva corupției. Sper să fie prima ipoteză, pentru că e nevoie de un echilibru, e nevoie de un președinte care să se încadreze în limitele constituționale și e nevoie de un guvern, nu de un Parlament nou, ci de un guvern, și actualul guvern nu este susținut teoretic de niciun partid și nu poate să funcționeze la capacitățile sale normale”, spune Carp.

Pentru rezolvarea blocajului politic din Republica Moldova, Radu Carp susține că președintele trebuie să inițieze consultările și să desemneze un candidat la funcția de premier care să-și dorească cu adevărat să obțină voturile în Parlament.

„Curtea Constituțională a indicat clar rezolvarea situației. Eu am intuit într-un fel decizia respectivă, în sensul că ar trebui să existe consultări inițiate de președinte și, în al doilea rând, trebuie desemnat un candidat care să dorească să obțină voturile în Parlament și nu unul care să declare de la bun început că nu își dorește să le obțină. Trebuie lăsat Parlamentul să decidă asupra persoanei și asupra programului de guvernare propus. Este singura cale.

Faptul că deocamdată doamna Maia Sandu nu respectă decizia Curții Constituționale este un semnal de îngrijorare, dar nu știm cum vor evolua lucrurile. Eu sper să nu fie ca în cazul altor state ex-sovietice în care în numele luptei anticorupție s-au încălcat principiile elementare ale statului de drept și liderii respectivi au plecat de la putere și au lăsat loc unor forțe pro-ruse. Sper să nu fie acesta și scenariul Republicii Moldova, pentru că ar însemna practic un ascendent pentru forțele pro-ruse fără ca cei de la Moscova să ridice nici măcar un deget. Și ar fi chiar o rușine, nu numai pentru Republica Moldova, dar și pentru România care, într-un fel, este garantul integrării pro-europene a Republicii Moldova”, a conchis politologul.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *