Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: FMI dă undă verde deblocării a 27 de milioane de dolari şi salută progrese în ”reforme guvernamentale esenţiale”

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dat undă verde deblocării a 27 de milioane de dolari destinaţi Republicii Moldova şi a salutat progrese în ”reforme guvernamentale esenţiale”, relatează AFP.

”Consiliul de Administraţie (CA) al FMI a încheiat primele examinări în cadrul acordurilor” de ajutorare, aprobate în decembrie şi suplimentate în aprilie, anunţă într-un comunicat instituţia.

Impactul războiului din Ucraina nu s-a materializat încă deplin, iar econimia urmează să stagneze în 2022, din cauza repercusiunilor războiului (rus în Ucraina), creşterii preţurilor alimentelor şi energiei şi unei încrederi fragile”, precizează Fondul.

Programul (Republicii) Moldova face să avanseze reforme de guvernanţă esenţiale în creşterea rezistenţei ţării la şocuri şi furnizează totodată resurse suplimentare în răspunderea la nevoi socio-economice urgente”, salută FMI.

Plăţile FMI în Republica Moldova ating, astfel, 245 de milioane de dolari, un ajutor acordat în schimbul unor reforme economice, prin dispozitivul Facilitate Lărgită de Creditare şi Mecanismul Lărgit de Creditare.

Acest ajutor a fost aprobat iniţial în decembrie şi a fost revizuit în creştere în aprilie la un total de 815 milioane de dolari, scrie news.ro.

Programul se desfăşoară pe o perioadă de peste trei ani (40 de luni).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *