Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova / Fostul ambasador la București, Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Facebook/Iurie Renita

Deputatul PPDA Iurie Reniță apreciază mesajele venite în ultima perioadă de la București, care se referă la condiționarea suportului acordat Republicii Moldova. În opinia lui Reniță, declarațiile recente ale președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și ale Ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, „sunt așteptate de mult timp”.

„Recentele declarații ale președintelui Iohannis, premierului Orban și ale ambasadorului Ioniță vizavi de realitățile politice din R. Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp, mai ales de către cei care simt, gândesc și acționează în spiritul idealului și a intereselor noastre naționale. Esența mesajelor poate fi rezumată la următoarele: americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, gazoduct, aduc autobuze pentru școli, salvează vieți omenești cu SMURD-ul, renovează edificiile culturale și cele spitalicești, acordă sute de mii de cetățenii și burse de studii, iar „recunoscătorii” de moldoveni îl venerează pe Putin și Rusia lui și îl votează pe Dodon”, scrie acesta într-o postare pe Facebook.

Fostul ambasador al R. Moldova la București susține că nu o singură dată a sensibilizat autoritățile statului român, în diversele funcții pe care anterior le-a deținut, că majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă ”o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România și față de tot ce-i românesc”.

„Nici chiar guvernele AIE-iste (Alianța pentru Integrare Europeană, o coaliție de partide din Republica Moldova, constituită după alegerile anticipate din iulie 2009, cu scopul de a prelua guvernarea țării – n.r.), de la 2009 încoace, n-au fost lipsite de aceste „calități naționale”, deși au făcut-o mai voalat, sub umbrelă proeuropeană. În sfârșit, mesajele de la București așează relația bilaterală pe o cale pragmatică, ce se impunea de foarte mult timp. Direcționarea prioritară a asistenței financiare și de altă natură către autoritățile locale și pentru implementarea obiectivelor strategice din domeniul energeticii și infrastructurii (gazoductul, interconexiunile electrice, etc.) este cea mai indicată și corectă soluție, care trebuie promovată de acum încolo. Nu mai e cazul de dat crezare „sentimentelor frățești”, simulate cu atâta măiestrie de către autoritățile de la Chișinău”, punctează Reniță.

Parlamentarul mai spune că nu are încredere în ”unii factori și lideri politici” din R. Moldova care, sub dezideratul proeuropean, ”ignoră sau neagă rolul incontestabil, dar și inevitabil al României în promovarea și realizarea obiectivelor noastre strategice”.

”Fie că e vorba de cei care au denaturat din convingere sau din incompetență crasă rolul și importanța istorică a Sfatului Țării în realizarea Unirii de la 27 martie 1918, mai nou selectând și divizând partide unioniste pentru a-și manifesta „sincera și frățeasca adeziune” față de București din considerente electorale sau că ar fi vorba de un fariseu consacrat și incurabil, lider „informal” al partidului de guvernământ, care, de Ziua Națională a României, a exprimat recunoștință „fraților români” pentru ajutorul consistent și multilateral acordat, dar cu fapta și gândul fiind doar la Rusia și la Kremlin. Și atunci ne punem fireasca întrebare: care-i deosebirea dintre ipocrizia primilor și a celui din urmă?

Atât primii cât și ultimul ar trebui deja să recunoască o realitate incontestabilă: frumoasa poveste de aderare la Uniunea Europeană s-a cam erodat și s-a îndepărtat foarte mult de noi, culpabili de această regretabilă situație fiind autoritățile de la Chișinău. Și atunci rămâne doar o singură opțiune firească și realistă: reiterarea Actului măreț de la 27 martie 1918!”, conchide Iurie Reniță.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Iurie Reniță a fost ambasador al Republicii Moldova în România, Serbia și Muntenegru, în perioada 2010-2015, și în Regatul Belgiei și Marele Ducat al Luxemburgului (2016-2017). A fost, de asemenea, șeful Misiunii Republicii Moldova la NATO.

În 2019, Iurie Reniță a câștigat un mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, candidând pe listele Partidului ”Platforma Demnitate și Adevăr”, condus de Andrei Năstase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *