R. Moldova: Furnizorii și traderii de gaze naturale vor avea nevoie de avizul SIS pentru a putea funcționa

Sursă foto: Sergiy Kadulin
Sursă foto: Sergiy Kadulin

Furnizorii și traderii de gaze naturale din Republica Moldova vor avea nevoie de avize din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), echivalentul SRI-ului românesc, și a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) de la Chișinău pentru a putea funcționa, potrivit unei legi adoptate la finalul anului trecut.

Pentru activitățile de trading și furnizare a gazelor naturale, ″persoanele care solicită licența urmează a fi avizate pozitiv de către Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, sub aspectul riscurilor aferente securității statului, spălării banilor și finanțării terorismului″, stipulează actul normativ.

Avizele sunt solicitate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în cadrul procedurii de examinare a declarației privind eliberarea licențelor.

″Avizele urmează a fi emise în cel mult 10 zile lucrătoare din data parvenirii solicitării Agenției. În cazul în care Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor nu emit avizele în termenul stabilit, se consideră că acestea nu au avut obiecții în raport cu solicitantul de licență și avizul este pozitiv. Emiterea a cel puțin unui aviz negativ constituie temei pentru refuzul eliberării licenței″, prevede legea, intrată în vigoare la 29 decembrie 2023.

Citeşte mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: