Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Guvernul ia în calcul închiderea şcolilor din cauza crizei energetice

zdg.md

Guvernul de la Chişinău a publicat procesul-verbal al şedinţei Comisiei pentru Situații Excepționale, ședință la care s-a decis instituirea stării de alertă în sectorul energetic.

Astfel, instituțiile statului ar urma să ia măsuri concrete pentru a preveni o eventuală declanșare a unei situații de urgență și pentru a asigura aprovizionarea țării cu gaze naturale. Printre deciziile adoptate, s-a precizat că Ministerul de Interne, prin intermediul IGSU, va pregăti, în termen de 5 zile, mijloace autonome de asigurare cu energie electrică și termică din dotare pentru utilizare.

Ministerul Apărării va pregăti și menține în stare gata de intervenție, forțele și mijloacele necesare pentru acordarea ajutorului IGSU, în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Totodată, Ministerul Educației va elabora scenarii pentru desfășurarea procesului educațional în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale. Sunt examinate, inclusiv, situații de trecere în regim on-line de predare sau sistare a procesului educațional.

După cum transmite deschide.md, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionalem a precizat, după ședința Comisiei, că a avut o discuție cu conducătorii responsabili de sectorul energetic – Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom – pentru a stabili pașii de urmat. Au fost examinate mai multe măsuri de protecție a consumatorilor, precum și de asigurare a aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova.

Andrei Spînu a menționat că actuala criză energetică, legată de livrarea gazelor, se manifestă în toată lumea. Demnitarul a reiterat că Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze casnici și industriali în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețului gazelor. S-a decis crearea unui grup de lucru din mai multe instituții, care va lua deciziile necesare de ajutor la achitarea facturilor la gazul natural, acordarea ajutorului social pe perioada rece a anului și alte tipuri de ajutoare, inclusiv acordarea de lemne sau cărbuni în această perioadă.

Anrei Spînu a declarat că a mai fost adoptată decizia cu privire la eliberarea și folosirea păcurii din fondul de rezervă al statului, astfel încât să fie redus consumul de gaz la Termoelectrica. Folosirea păcurii a început de astăzi și va continua în zilele următoare. Rezervele actuale permit furnizarea agentului termic și generarea de energie electrică aproximativ pe o perioadă de o lună.

A mai fost luată decizia de a impune Energocom-ului obligația în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din Ucraina și România. Energocom a fost mandatat să înceapă cât mai curând procedura. Andrei Spînu a reiterat că în continuare se poartă negocieri privind încheierea unui nou contract cu Gazprom.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *