Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova. Guvernul Igor Grosu va fi respins de Parlament, susține Iulian Chifu: Opțiunea reală sunt alegerile anticipate

Inquam Photos / George Călin
" "

Într-un interviu pentru PS News, analistul de politică externă Iulian Chifu susține că echipa guvernamentală a candidatului desemnat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, Igor Grosu, va fi respinsă de către Parlament, lucru care va declanșa alegerile anticipate.

„În momentul de față există declarații publice din partea PSRM și din zona ȘOR care ar trebui să ne arate că nu există o majoritate. Știu că domnul Grosu se întâlnește în Parlament și discută cu grupurile pro-europene, deci nu cu cele două, PSRM și ȘOR. Formula parlamentară este foarte puternică din punct de vedere, este practic întreaga conducere a partidului alianței PAS.

" "
" "

Pe de altă parte, totul depinde de voința reală a președintelui Republicii Moldova. Din punctul meu de vedere, începând cu ziua de astăzi au trecut cele 90 de zile de când Republica Moldova nu are guvern, deci practic, mâine doamna președintă este îndrituită să depună către Curtea Constituțională solicitarea de constatare a faptului că au trecut cele 90 de zile, și să dizolve Parlamentul, cu sau fără încheierea acestei proceduri. Evident că cel mai probabil, din respect pentru Parlament, procedura va fi încheiată. Nu cred că domnul Igor Grosu va ieși la tribună să spună să nu fie votat, însă părerea mea este că opțiunea reală este cea de alegeri anticipate care vor fi declarate imediat ce votul din Parlament va duce la respingerea actualului Guvern.

În orice caz, doamna Maia Sandu are pe masă ambele opțiuni care sunt bune pentru domnia sa. Evident, cea mai  bună și cea mai probabilă în momentul de față este cea de alegeri anticipate pentru că fără un Parlament pro-european, guvernul nu va poate face toate reformele și va avea probleme în a-și derula pașii înainte care înseamnă inclusiv o atragere de resurse”, spune analistul.

Acesta a subliniat că „guvernul are șanse foarte mari de a fi respins, varianta cea mai optimă fiind cea a alegrilor anticipate”

„Oricum nu au majoritate, și nu uitați că acolo sunt fel de fel de parlamentari și tot felul de partide care nu vor intra în Parlament, nu mai fac pragul și atunci este foarte posibil ca cei mai mulți parlamentari să voteze și contra unei poziții de partid, tocmai pentru a încerca să își salveze scaunul pentru încă câteva luni. Există și această posibilitate, dar din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru care se poate întâmpla sunt alegerile anticipate”, a conchis Iulian Chifu.

Candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, Igor Grosu, şi-a anunţat echipa guvernamentală cu care va merge săptămâna aceasta în plenul Parlamentului să ceară votul de încredere al deputaţilor. Toţi membrii Cabinetului de Miniştri sunt fie membri ai Partidului Acţiune şi Solidaritate, fie persoane apropiate de formaţiunea condusă de Igor Grosu, iar până nu demult de Maia Sandu.

2 comentarii la “R. Moldova. Guvernul Igor Grosu va fi respins de Parlament, susține Iulian Chifu: Opțiunea reală sunt alegerile anticipate

  1. Presedintele Maia Sandu trebuia sa depuna azi, 23/03/2021, la Curtea Constitutionala solicitarea de dizolvare a Parlamentului. Ar trebui sa o depuna maine, 24/03/2021, fara sa mai astepte votul Parlamentului pentru guvernul Grosu. Validarea guvernului Grosu nu este o solutie buna pentru PAS si pentru presedinte. Prezentul Parlament este o piatra de moara pentru programul pro-european si este ocazia potrivta sa fie dizolvat. BATETI FIERUL CAT E CALD. Ocaziile se razbuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *