Skip to content
Republica Moldova

R.Moldova. Igor Dodon lansează fake news-uri și din arest la domiciliu: Intoxicările fostului președinte, demontate de presă

Igor Dodon retinut Inquam Photos / Inquam Photos

Campania Federației Ruse contra Republicii Moldova continuă într-o nouă fază, în care ceea ce s-a numit Coloana a 5 a rusească încearcă să devină utilă Moscovei prin ostracizarea actualei puteri, scrie deschide.md. Fără a aduce vreo dovadă și în pofida realităților, reprezentanții Rusiei au scos din zona propagandei vechile spaime, care nu foarte mulți ani în urmă au fost folosite de Igor Dodon și Vladimir Voronin pentru a veni la putere: unirea cu România, aderarea la NATO și renunțarea la neutralitate.

Astfel, într-o postare ce se dorește a fi dramatică și avertizorie, Igor Dodon anunță că Maia Sandu vrea să facă ”unirea tehnică cu România” și să cheme trupe NATO pe teritoriul Republicii Moldova:

”Se pregătește o conexiune militară și politică a țării noastre la teritoriul României, cu renunțarea la neutralitate. Fără a consulta opinia cetățenilor și contrar normelor constituționale, se pregătește o Unire tehnică, politico-militară, pe care ulterior vor încerca să o formalizeze și legalizeze juridic de Parlamentul majoritar PAS și de Curtea Constituțională capturată, sub „protecția” trupelor străine prezente aici, așa cum a mai fost în istoria poporului nostru la începutul secolului trecut.”

În fapt, Maia Sandu a anunțat de mai multe ori că nu se pune problema schimbării neutralității Republicii Moldova, nu este pe agendă și doar poporul se poate expune în cadrul unui referendum asupra neutralității ori non-neutralității. De asemenea, NATO a anunțat în nenumărate rânduri că nu se pune problema integrării Republicii Moldova în această alianță militară și respectă opțiunea neutralității a statului moldovenesc. Mai mult, singura țară, care încalcă neutralitatea Republicii Moldova este Federația Rusă ce păstrează de zeci de ani trupe ilegale pe teritoriul statului, alimentând separatismul și opunându-se reglementării conflictului în cadrul statului unitar moldovenesc. În ceea ce privește așa zisă ”unire tehnică cu România” statul român a anunțat de nenumărate ori că prioritatea sa este integrarea Republicii Moldova, iar unirea este doar dreptul consfințit de constituție al cetățenilor R.Moldova, singurul suveran și care poate decide un astfel de pas.

Mai mult, până și Moscova dezminte faptul că o eventuală unire între R.Moldova și România ar putea avea loc în timpul apropiat.

”Kremlinul nu deține informații suficiente privind pretinsele planuri de aderare a R.Moldova la România și NATO”, a declarat jurnaliștilor ruși Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Totodată, în același text, Igor Dodon precizează că din cauza incompetenței PAS și a Maiei Sandu prețurile la gaze, combustibil și alte produse au crescut: ”Totul se scumpește, absolut totul: de la materialele de construcție la medicamente, de la produsele lactate la cele de igienă pentru copii. În plus, ne așteaptă și o criză alimentară de proporții. Este evident că pe zi ce trece situația va fi și mai dramatică – în toamnă ne putem pomeni cu tarife de 30 de lei la gaz, peste 4 lei la energie electrică, peste 40 de lei litru de benzina și creșterea în lanț a prețurilor la toate produsele alimentare, iar deficitul bugetar catastrofal, care va fi și el în creștere, va crea deficiențe la onorarea obligațiunilor curente de achitare a salariilor și pensiilor”.

De fapt, Federația Rusă este cea care a scumpit gazele naturale și cu toate că banii luați de Republica Moldova sunt nesemnificativi a obligat statul moldovenesc să plătească chiar în avans gazele, lucru ce dă destul de multe bătăi de cap actualului guvern. Scumpirea gazelor, a combustibililor și a altor produse este o încercare a Federației Ruse de a destabiliza occidentul în speranța că va reuși revenirea la statutul de mare putere și imperiu.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *