R. Moldova, în prag de referendum. Informații utile pentru cetăţenii moldoveni din România: Turul doi nu va fi!

Sursa foto: Inquam Photos

R. Moldova se află în proces de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană, acțiune inițiată în decembrie 2023, după verdictul mult așteptat al statelor membre UE. Țara și-a început calea spre marea familie europeană, reunită în jurul unor valori politice, economice, culturale și sociale comune. Moldova tinde să devină o țară în care drepturile oamenilor sunt respectate, legile sunt orientate spre necesitățile poporului, iar cetățenii se pot bucura de condiții de viață mai bune și pace în țară. În acest proces deloc ușor, referendumul din octombrie ar urma să confirme aspirațiile europene ale cetățenilor moldoveni. Actele adoptate în ziua plebiscitului au putere juridică, după confirmarea rezultatelor de către Curtea Constituțională și sunt executorii pe întreg teritoriul R. Moldova, notează realitatea.md.

În România, cetăţenii R. Moldova își pot exercita dreptul la vot la una din cele 16 secții care vor fi deschise în ziua referendumului, de la 07:00 și până la 21:00. În ziua scrutinului, cetățenii R. Moldova care vor merge la urne vor primi buletinul de vot cu textul proiectului de modificare a legii supreme a țării și întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Opțiunile de vot sunt: „DA” sau „NU”.

Sursa foto: realitatea.md

Cei care merg la votare trebuie să aibă cu sine buletinul de identitate moldovenesc sau pașaportul, inclusiv cu termen de valabilitate expirat, pentru a-și putea exercita dreptul la vot. Atenție, pe fișa de însoțire a buletinului de identitate nu va fi aplicată ștampila de securizare.

Din 30 septembrie și până pe 13 octombrie 2024 inclusiv, cei care vor să voteze pot verifica la sediul biroului electoral al secției de votare dacă datele lor sunt corect înscrise în lista electorală. De asemenea, ei pot cere să fie incluşi sau excluşi din listă, să fie corectate alte erori cu privire la datele lor sau ale altor alegători. Pentru efectuarea oricăror modificări, trebuie să prezinte actul de identitate și/sau alte documente confirmative.

Pentru a afla la ce secție vor vota, cetăţenii R. Moldova pot intra pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale (cec.md), să facă click pe „Registrul de stat al alegătorilor” sau să intre pe pagina verifica.cec.md, să apese pe „Află unde să votezi”, să selecteze adresa de domiciliu și va apărea aceeași informație despre secția de votare asociată adresei.

Sursa foto: realitatea.md

Dacă alegătorul se prezintă la secția de votare în ziua alegerilor, însă constată că a fost omis din lista electorală de bază, trebuie să facă dovada cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secției de votare respectivă. În cazul unei asemenea, situații, alegătorul urmează să fie inclus pe o listă suplimentară. Un alt aspect important pe care trebuie să-l cunoască alegătorii este că, dacă se face ora 21:00, iar el se află deja în incinta secției de votare, are dreptul să voteze.

Dacă referendumul va trece, în Constituția țării va fi scris că integrarea în Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al Republicii Moldova. Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie ca cel puțin jumătate din cetățenii prezenți la urne să voteze pro. Turul doi nu va avea loc.

Republica Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și la trei zile după Ucraina. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat oficial Consiliului European să i se acorde țării noastre o perspectivă europeană și statut de candidat la aderarea la UE. Pe 23 iunie, Consiliul a acordat R. Moldova statutul de țară candidată la aderare. La 14 decembrie 2023, statele membre ale Uniunii Europene au dat verdictul, iar Moldovei i-au fost deschise negocierile de aderare la UE.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: