Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: În primele două zile de imunizare au fost vaccinaţi 2.604 de medici

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Tatiana Zatîc califică primele 2 zile din campania de imunizare anti-COVID-19 drept un succes. În total, deja au fost vaccinaţi 2.604 medici, ia acest lucru înseamnă mai puţine infectări şi mai mulţi medici la datorie pentru a face faţă pandemiei, notează IPN.

Şefa de la Sănătate califică drept un fenomen firesc reticenţa unor angajaţi medicali în raport cu vaccinul, însă menţionează că medicii, prin exemplul lor, vor fi cei care vor influenţa succesul sau eşecul campaniei de imunizare în rândul populaţiei generale. Acum 2 zile a fost dat startul campaniei de imunizare anti-COVID-19 în rândul angajaţilor medicali din linia întâi. Primii imunizaţi sunt medicii din secţiile de reanimare, terapie intensivă şi anestezie. În primele 2 zile au fost imunizate 2604 persoane.

Asta înseamnă 2604 lucrători medicali care vor rămâne să activeze, protejaţi prin imunizare. Este devreme de a vorbi despre reticenţă din partea medicilor, suntem abia la început şi fiecare îşi schimbă opinia pe parcurs. E clar că fiecare schimbare întâlneşte întâi rezistenţă, dar prioritate are sănătatea. Lucrătorii medicali sunt cei care vor da exemplu pentru toată populaţia, ei sunt cei care înţeleg cel mai bine importanţa vaccinării”, a spus Tatiana Zatîc în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În prezent, pentru imunizare este folosit vaccinul AstraZeneca, oferit în calitate de donaţie Republicii Moldova de către România. Astăzi, la Chişinău ajung alte 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca oferit ţării noastre prin intermediul platfomei COVAX. Tatiana Zatîc spune că tot pe platforma COVAX, în a doua jumătate a lunii la Chişinău ar urma să ajungă şi vaccinul Pfizer

Pe platfoma COVAX este indicat că ar urma să primim 24 de mii de doze Pfizer, suntem în aşteptarea lor. Nu ni s-a spus că ar exista probleme în legătură cu furnizarea acestui vaccin. De fiecare dată în comunicarea cu platforma COVAX am prezentat informaţia care confirmă pregătirea ţării pentru transportul şi administrarea acesui vaccin şi n-au fost obiecţii ”, a mai spus Tatiana Zatîc.

Cu privire la accesul vaccinului Sputnik V pe teritoriul Republicii Moldova, Tatiana Zatâc spune că, în prezent, Comitetul Naţional Consulatativ de Experţi în Domeniul Imunizărilor recomandă Republicii Moldova utilizarea şi altor tipuri de vaccinuri, autorizate în ţara lor de origine, dar care sunt abia în proces de evaluare de către OMS, printre care şi vaccinul Sputnik V, informează adevarul.ro.

Suntem într-o situaţie gravă din punct de vedere epidimiologic, avem o tendinţă în creştere privind numărul de persoane infectate. Situaţia dată ne impune să avem şi vaccinuri eficiente, şi vaccinuri accesibile. La această etapă este important să asigurăm prezenţa în ţară a tuturor tipurilor de vaccin” a declarat Tatiana Zatîc.

În Republica Moldova planul naţional de imunizare cuprinde 3 etape. În prima etapă sunt imunizaţi medicii, angajaţii şi beneficiarii serviciilor de asistenţă socială. În etapa a doua urmează a fi vaccinate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani şi persoanele cu comorbidităţi. În etapa a treia urmează a fi imunizată populaţia generală, indiferent de vârstă.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *