Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova, între Est și Vest. Nehotărâții ar putea tranșa decisiv soarta alegerilor anticipate

Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile anticipate din R. Moldova, programate pentru data de 11 iulie, se apropie cu pași repezi. Pe scena politică de la Chișinău se formează rapid înțelegeri și alianțe, însă întrebarea fundamentală rămâne cine va forma majoritatea parlamentară după scrutinul din iulie?

Ce spun sondajele de opinie

Cel mai recent sondaj de opinie arată că în legislativul de la Chișinău s-ar putea să avem doar trei forțe politice. Vorbim despre despre Partidul Acţiune şi Solidaritate, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor şi Partidul Politic Şor. Astfel, potrivit sondajului, PAS ar obţine 27,8% din voturi, BE al Comuniştilor şi Socialiştilor – 26,9%, iar PPŞ – 5,7%. De notat e că circa o pătrime din respondenţi nu au decis cu cine vor vota sau dacă vor merge să voteze, lucru foarte important.

Puterea ascunsă a nehotărâților

Dacă lucrurile vor sta așa atunci PAS va trebui să atragă în balanță puterea nehotărâților, astfel încât distanța dintre ei și Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor să crească. Multe dintre voturile nehotărâților ar putea merge spre Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, principalul aliat pe care s-ar putea sprijini PAS. Totodată, șanse mari să intre în Parlament are și Partidul Nostru, care era creditat cu această șansă în sondajele precedente. Devine tot mai clar faptul că Maia Sandu va fi forțată la un compromis dacă vrea ca PAS să fie la conducerea viitorului Parlament de la Chișinău. Acest compromis s-ar putea face sub forma unei alianțe cu Renato Usatîi în cazul destul de probabil în care partidul acestuia va accede până la urmă în Parlament. Alianța dintre PSRM și PCRM a dat parțial peste cap planurile celor de la PAS. Este clar că o parte din electoratul moldovean încă simpatizează cu comuniștii lui Voronin. În final înțelegerea dintre Dodon și Voronin a adăugat procente blocului de stânga și l-a transformat într-o potențială contrapondere puternică la PAS.

Obiectivul PSRM – PCRM nu e atât preluarea puterii în Parlament, cât mai degrabă blocarea formării unei majorități în jurul PAS. Fără o majoritate PAS ar putea guverna în postură minoritară, dar având în permanență sabia moțiunii de cenzură deasupra capului. Revenirea comuniștilor în Parlament în forma alianței PSRM – PCRM ar reprezenta și un potențial pas înapoi de la parcursul european al R. Moldova. La fel de periculos pentru parcursul european al R. Moldova este și o eventuală prezență AUR în Parlamentul de la Chișinău. Deocamdată nu e clar dacă alianța pe care încearcă să o pună la cale Claudiu Târziu și  Dorin Chirtoacă e una cu sorți de izbândă. Dacă AUR ar intra în Parlamentul de la Chișinău atunci numărul forțelor politice anti-europene ar crește considerabil, lucru care ar îngreuna foarte mult o guvernare a celor de la PAS.

În acest moment a devenit evident faptul că alegerile de la Chișinău vor fi determinate în bună măsură de puterea nehotărâților. Electoratul acesta este unul cu un potențial imens care poate altera decisiv balanța forțelor în viitorul legislativ. Susținătorii PAS și cei ai blocului socialiștilor sunt relativ constanți și vizibili din ultimul sondaj de opinie. Rămâne de văzut ce va decide electoratul nehotărât. De votul acestora va depinde în bună măsură parcursul european sau anti-european al R. Moldova.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *