Skip to content
Republica Moldova

R.Moldova: Ion Ceban anunță lansarea Partidului „Mișcarea Alternativa Națională”/ Primele reacții

ion ceban facebook

Au apărut primele reacții în urma anunțului primarului general al capitalei R.Moldova, Ion Ceban, privind lansarea Partidului „Mișcarea Alternativa Națională” (PMAN). Deputatul PAS Dumitru Alaiba sugerează că partidul anunțat de Ceban este „un proiect al Moscovei”.

„Am zis că Moscova nu are nevoie de încă un partid radical, deschis pro-rus. Următorul proiect al Moscovei va fi un partid numit „pro-european”. Un partid care să spună „noi suntem proeuropeni, DAR…” Azi primarul cică apolitic, fostul consilier al pro-rusului Dodon, fost membru al partidului pro-rus PSRM, Ivan Ceban a promis că face partid. Nu m-am mirat deloc când am auzit că face partid pro-european. Pentru că Moscova are nevoie de un partid pro-european pe care să-l controleze”, scrie Alaiba pe Facebook.

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu susține că, mai degrabă, ar fi nevoie de o mișcare alternativă pentru Chișinău, nu un partid.

„Azi, Ion, de la tribuna Primăriei Chișinău anunță despre crearea unui partid pentru integrare europeană. Ion, ești hazliu. Probabil e nevoie de Mișcarea Alternativa pentru Chișinău”, susține ministrul.

Și deputat PAS Alexandru Trubca a venit cu o opinie referitoare la anunțul lui Ceban. Deputatul a subliniat faptul că Ceban, deși spunea că este „apolitic”, acum își lansează partid. În context, deputatul i-a oferit și o întrebare politică.

„A! Politic, totuși. După 3 ani în care a mințit Chișinăuienii că e un primar apolitic, Ceban de la tribuna Primăriei (!) anunță lansarea partidului. Singur, cu echipă pe care mereu o pomenește însă niciodată nu o arată zice că susține integrarea europeană. Ei bine, dacă tot v-ați lansat în politică, Iv Ceba, poftiți și prima întrebare politică: Ce credeți despre invazia Ucrainei de către Rusia?”, scrie Trubca pe pagina sa de Facebook.


Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunță lansarea Partidului „Mișcarea Alternativa Națională”. Potrivit lui, formațiunea va lupta pentru neutralitatea, independența și integrarea europeană a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut marți într-un briefing de presă, în cadrul căreia edilul le-a mulțumit cetățenilor pentru încrederea acordată atunci când a fost ales în funcția de primar, transmite deschide.md

Timp de doi ani și zece luni am demonstrat că orașul și suburbiile pot să se dezvolte, să prospere, să renască, iar oamenii să vadă și să simtă cu adevărat aceste schimbări. Aceste schimbări spre bine le-am realizat împreună cu o echipă nouă la Primăria Chișinău și, desigur, cu suportul locuitorilor orașului. Au fost schimbări într-o perioadă destul de complicată – am avut criza pandemică, criza energetică, criza refugiaților”, a spus Ion Ceban.

Potrivit lui, modelul de dezvoltare din Chișinău poate fi replicat în toată țara.

Eu știu că oamenii așteaptă o alternativă. Oamenii au pierdut încrederea, sunt dezamăgiți în actuala așa-numită conducere sterilă care a demonstrat un fiasco total”, susține Ion Ceban.

El afirmă că după ce, în decembrie 2021, a fost anunțată crearea Mișcării Alternativa Națională a fost firească o pauză în contextul războiului din Ucraina.

Astăzi sunt în fața dumneavoastră pentru a anunța că lansăm Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”. Partidul care este pentru faptele făcute și contra vorbelor sterile. Suntem pentru dezvoltarea țării, pentru renaștere și modernizare, pentru independența și neutralitatea Republicii Moldova. Suntem pentru integrarea europeană începută mulți ani în urmă. Și pentru asta vom lupta și acționa”, a mai spus Ion Ceban.

Amintim că Ion Ceban a anunțat la data de 30 decembrie, că-și creează Mișcarea Alternativă Națională (MAN). Potrivit lui aceasta va fi „o alternativă a guvernării actuale”. Edilul menționa atunci că ideea de a crea Mișcarea îi aparține, iar echipa îi este alături pe parcursul anilor deja.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *