Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova își câștigă pas cu pas independența energetică, spune Andrei Spînu

zdg.md

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din R. Moldova, Andrei Spînu, a declarat că ţara face zilnic efort pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic. Potrivit demnitarului, doar în această săptămână SA „Energocom” a mai achiziționat și stocat 30 mln. m3 de gaz, notează deschide.md.

„În total avem 187 mln. m3 stocați. Acest gaz este suficient pentru aproximativ 1 lună și 3 săptămâni de iarnă. Vom continua să creștem rezervele și în săptămânele următoare”, a declarat ministrul.

El a precizat că R. Moldova este interconectată cu piața electrică din România, fapt care permite, pe parcursul ultimelor trei săptămâni, asigurarea electricităţii de pe bursa română OPCOM.

„Energocom lucrează pentru a putea accesa și alte piețe, precum Bulgaria. Acest lucru este posibil după ce ne-am sincronizat cu ENTSO-E și de la 1 iunie 2022 am introdus regulile de piață”, a adăugat el.

Andrei Spînu a mai declarat că Termoelectrica continuă să își crească rezervele de păcură.

Peste 99% din consumatori sunt deja conectați la încălzire. În case, așa cum am promis, este căldură. Incidentul care a avut loc la blocul 3 va fi investigat. Imediat ce vor fi clare toate detaliile vom comunica și vom informa opinia publică.

Agenția Rezerve Materiale a completat rezerva strategică de cărbune în proporție de 100%. Este pentru prima dată după mulți ani când se întâmplă acest lucru. Pentru iarna aceasta avem și cărbune dacă va fi nevoie”, a menționat el.

Ministrul a avut şi un mesaj de mulțumire către angajații Moldelectrica care, în această săptămână, după bombardamentul Rusiei împotriva Ucrainei și deconectările masive de energie electrică în R. Moldova, într-o oră au reconectat ţara la electricitate.

„Oameni buni, continuăm să economisim și să fim solidari. Cum zicea Grigore Vieru: cât caracter, atâta țară!”, a punctat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *