Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova – Lovitură năprasnică pentru PSRM și Ion Ceban: Andrei Năstase și-a finalizat temele! Are sprijin și finanțare pentru Chișinău

Andrei Năstase, candidatul blocului ACUM la Primăria Chișinău (foto: mesaj.md)

Vicepremierul Republicii Moldova și candidatul blocului ACUM la Primăria Chișinăului, Andrei Năstase, s-a întâlnit, la Sibiu, cu primari, foști primari și specialiști în administrație publică locală din PNL, prilej cu care liberalii au semnat o ”Declarație de susținere a eforturilor de implementare a principiilor europene în administrațiile locale din Republica Moldova”. Practic, participanții au convenit că modernizarea administrațiilor publice locale din Republica Moldova are nevoie, dincolo de sprijinul conferit de parteneriatul strategic încheiat cu țara noastră, de implicarea tuturor factorilor cu experiență și disponibilitate reală.

Potrivit ”Declarației”, liberalii se angajează să susțină implementarea principiilor europene în administrațiile locale din Republica Moldova prin:

– elaborarea de programe de parteneriat pentru susținerea principiilor europene în administrațiile publice locale din Republica Moldova;

– transmiterea de documente de bune practici, a demersurilor și a programelor locale care au stat la bază dezvoltării unora dintre comunitățile din România;

– încurajarea înfrățirii cu unități administrative-teritoriale din Republică Moldova, inițierea de schimburi de experiență și acordarea de consultanță insitutiilor administrațiilor publice locale din țara vecină;

– încurajarea participării angajaților din instituțiile administrațiilor publice locale la stagii de pregătire în primăriile performante din România și susținerea finanțării acestor stagii în măsura posibilităților legale și materiale;

– susținerea implementării principiilor europene de administrare urbană în administrația publică din Chisinău, cel mai mare și mai important oraș din Republica Moldova, prin relocarea de experți români care să asiste și să sprijine, într-o primă etapă, implementarea unui model nou, european, de management urban.

– identificarea tuturor soluțiilor legale prin care administrațiile publice locale din Republica Moldova pot beneficia de susținere financiară romanească și europeană pentru implementarea de noi principii europene de administrare.

”Expertiza, resursele PNL, la dispoziția locuitorilor Chișinăului”

”Practic, astăzi am dezbătut pe de o parte modalitatea de adâncire a cooperării între administrațiile locale din România, evident, ale Partidului Național Liberal și administrațiile locale din Republica Moldova.

De asemenea, unul dintre principalele obiective ale întâlnirii de astăzi a fost stabilirea unui cadru de susținere a domnului Andrei Năstase, vicepremierul Guvernului Republicii Moldova, care este înscris în competiția pentru primăria Chișinăului, de susținere a domniei sale ca și primar al Chișinăului, atât înainte de alegere, cât mai ales după alegere.

Toată expertiza, toate resursele pe care, legal, primarii Partidului Național Liberal pot să le furnizeze viitorului primar al Chișinăului, Andrei Năstase, sunt la dispoziția locuitorilor Chișinăului.

De asemenea, am stabilit foarte clar că toți candidații Blocului ACUM, în alegerile locale din Basarabia, care au loc pe 20 octombrie, vor beneficia de înfrățiri, de susținerea autorităților locale din România cu care s-au înfrățit.

De asemenea, vor beneficia de susținere în elaborarea de proiecte de dezvoltare ale comunităților locale și de cât mai multe proiecte concrete, în care România și administrațiile locale din România să arate că sunt alături de frații noștri de peste Prut.

Nu în ultimul rând, dezbaterea noastră a vizat și aspecte ale administrației locale din România, ale administrației centrale din România și, mai ales, ale raporturilor dintre Guvern, administrația centrală și administrația locală.

În fiecare domeniu, în momentul în care vom fi chemați la guvernare, vom avea capacitatea de a prezenta un Guvern cu oameni competenți, oameni integri, oameni cinstiți, oameni care să aibă puterea de a repara stricăciunile provocate de PSD în ultimii mulți ani de zile și care să vină cu soluții solide pentru rezolvarea marilor provocări care există, astăzi, în România”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.

Andrei Năstase, vicepremier și ministru de interne în Republica Moldova, este candidatul blocului ACUM la funcţia de primar general al Chişinăului. De partea cealaltă, Ion Ceban candidează din partea PSRM.

La alegerile locale anticipate din Chişinău, din 3 iunie 2018, Andrei Năstase a câștigat cu 52%, chiar în fața lui Ion Ceban. Alegerile însă au fost anulate printr-o hotărâre a instanţei, pe motiv că Andrei Năstase ar fi făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor, fapt interzis de legislaţia de la acea vreme.

Alegerile locale în Republica Moldova vor fi reluate pe 20 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *