Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Mai puţin de jumătate dintre alegători au votat până la închiderea urnelor din ţară

zdg.md

Prezenţa la urne, duminică, în alegerile parlamentare din R. Moldova a fost de sub 50%, potrivit Comisiei Electorale Centrale. Este al zecelea scrutin parlamentar de la declararea independenţei.

Pentru cele 101 locuri din Parlament au candidat aproximativ 1.800 de persoane. Peste 3,2 milioane de cetăţeni au fost aşteptaţi la urne, în 2.150 de secţii de votare, dintre care 12 în România.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exercitat dreptul la vot în prima parte a zilei. Ea a declarat că alegerile parlamentare nu mai sunt despre puterea politicienilor, ci despre puterea oamenilor.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Doron, a afirmat, duminică, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, că cetăţenii participă activ la acest scrutin pentru că au înţeles cât de mult contează voturile lor. „Vă îndemn să-i votăm pe cei care au grijă de Republica Moldova”, a transmis Dodon. În străinătate, sute de moldoveni au stat la cozi pentru a vota.

Citeşte şi: LIVE TEXT+VIDEO. Alegeri anticipate în R. Moldova: Prezenţă masivă la urne. Procesul electoral, fără incidente majore

Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de o treime din numărul total al alegătorilor, potrivit alegeri.md. Comisia Electorală Centrală a anunţat că sunt 3.282.837 de cetăţeni cu drept de vot.

Până la ora 21:00, când au fost închise secţiile de vot din Republica Moldova, s-au prezentat 48,1% dintre alegători, dintre care, mai mult de 54%, femei. Până la ora 21:00 şi-au exercitat dreptul la vot 1.462.809 cetăţeni. Potrivit Codului Electoral, secţiile de votare îşi pot prelungi activitatea în cazul atestării unui număr mare de alegători care nu şi-au exercitat dreptul la vot.

Au fost făcute mai multe contestaţi şi cazuri de pretinsă încălcare a legislaţiei electorale. În străinătate, sute de persoane au stat la cozi pentru a-şi exercita dreptul de vot.

Au fost deschise 2.150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării (12, în România) şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului. Pentru cele 101 mandate de deputat s-au înscris circa 1.800 de candidaţi din 20 partide politice, 2 blocuri electorale şi un candidat independent.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), fondat de preşedinta Maia Sandu, şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu, Vladimir Voronin şi Igor Dodon, au fost favorite de sondajele de opinie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *