UPDATE R. Moldova-Ziua Independenței. Maia Sandu nu participă la manifestări. Mesajele lui Iohannis, Ciucă și Ciolacu

Sursa foto: facebook

UPDATE

Premierul Marcel Ciolacu transmite felicitările sale şi ale Guvernului tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, la aniversarea Zilei Independenţei. ”Vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi cultură şi istorie, dorim pentru Republica Moldova un acelaşi viitor: sigur, prosper, democratic, în mijlocul familiei europene. Vom fi alături de Republica Moldova, de toţi cetăţenii săi, pe drumul care va duce la împlinirea acestui ideal”, subliniază şeful Executivului.

”Transmit felicitările mele şi ale Guvernului României tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, la aniversarea Zilei Independenţei! L-am felicitat astăzi şi pe prietenul meu Dorin Recean şi l-am reasigurat că România va fi şi în viitor, la fel ca până acum, în prima linie a eforturilor de consolidare a parcursului european, stabilităţii şi dezvoltării democratice a Republicii Moldova. Susţinerea noastră fermă, clară, nedezminţită pentru Republica Moldova se bazează pe consens la nivelul actorilor politici din România şi pe un trainic ataşament afectiv al întregii societăţi româneşti”, declară Ciolacu.
”Vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi cultură şi istorie, dorim pentru Republica Moldova un acelaşi viitor: sigur, prosper, democratic, în mijlocul familiei europene. Vom fi alături de Republica Moldova, de toţi cetăţenii săi, pe drumul care va duce la împlinirea acestui ideal. Avem deplină încredere în Guvernul Republicii Moldova, în prim-ministrul Dorin Recean, în efortul hotărât şi curajos al întregii administraţii de la Chişinău, menit să pregătească atingerea acestui obiectiv. Integrarea europeană este singura opţiune care poate asigura tuturor cetăţenilor Republicii Moldova şansa la un viitor mai bun, mai sigur, la un trai demn şi mai îmbelşugat”, afirmă premierul.

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis transmite Republicii Moldova, de Ziua Independenţei, că este parte a marii familii europene, dând asigurări că România va continua să ofere Republicii Moldova sprijin strategic pe toate planurile.

”Transmit felicitări cetăţenilor Republicii Moldova  cu prilejul Zilei Independenţei! Sunteţi parte a marii familii europene”, afirmă preşedintele într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Administraţiei Prezidenţiale.

În opinia sa, continuarea eforturilor actuale va transforma aderarea la Uniunea Europeană într-un obiectiv îndeplinit.

UPDATE

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, reasigură autorităţile de la Chişinău, în mesajul transmis de Ziua Independenţei Republicii Moldova, că Bucureştiul le este alături pe calea aderării la structurile europene. ”Pentru Estul continentului, integrarea în UE este singura garanţie a dezvoltării şi a bunăstării. Sărbătoresc această zi marcantă pentru fraţii noştri de peste Prut fiind cu inima alături de ei şi urându-le prosperitate şi succes în parcursul lor european!”, subliniază Ciucă.

”Ziua Independenţei Republicii Moldova faţă de URSS este un prilej de rememorare a succesiunii evenimentelor din urmă cu peste trei decenii, care au dus la recâştigarea drepturilor fostelor republici sovietice de a-şi alege singure destinul. Şi în 1991, ca şi acum, 27 august ne găseşte într-o perioadă plină de provocări din partea Moscovei. Astăzi, însă, Republica Moldova este ferm angajată pe calea aderării europene şi instituţiile sale contracarează cu succes interferenţele ruseşti”, scrie Ciucă pe Facebook.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu are Covid-19 şi se va afla în izolare în următoarele zile, astfel că şefa statului nu poate participa la evenimentele consacrate Zilei Independenţei Republicii Moldova, care au loc la Chişinău. Anunţul a fost făcut chiar de Maia Sandu, într-o transmisiune live pe Facebook.

„Eu din păcate, am luat Covid şi nu voi putea participa la evenimentele publice de astăzi şi de mâine. Eu mă simt bine, nu am alte simptome decât că sunt puţin mai obosită decât altădată. Dar pentru a nu crea riscuri pentru altă lume voi sta izolată în următoarele câteva zile. Vreau să vă rog şi pe dvs să fiţi atenţi, Covid-ul nu a dispărut. Atunci când observaţi că aveţi simptome, verificaţi, faceţi teste, discutaţi cu medicul dvs”, şi-a îndemnat concetăţenii preşedinta preşedinta Maia Sandu.

Republica Moldova sărbătoreşte Zilei Independenţei la 27 august. Cu această ocazie, Republica Moldova urma să fie vizitată de preşedinţii celor trei ţări baltice: Alar Karis – preşedintele Estoniei; Edgars Rinkēvičs – preşedintele Letoniei; şi Gitanas Nausėda – preşedintele Lituaniei, care nu se vor mai putea întâlni cu preşedinta Maia Sandu. Cel mai probabil, ei vor fi primiţi de premierul Dorin Recean şi de Igor Grosu, preşedintele Parlamentului.

În Chişinău, cazurile de infectare cu virusul Covid-19 au devenit mai frecvente. Potrivit autorităţilor, situaţia este sub control, însă medicii recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de precauţie. Cea mai importantă dintre ele este purtarea măştilor în locurile publice şi, în special, în instituţiile medicale.

Cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, sărbătorită anual pe 27 august, la Chişinău vor avea loc concerte timp de trei zile, organizate de Guvern. În perioada 26-28 august, Piaţa Marii Adunări Naţionale găzduieşte spectacole cu artişti renumiţi atât locali, cât şi internaţionali, scrie NewsMaker.

Pe 27 august 1991, zeci de mii de cetăţeni întruniţi în Marea Adunare Naţională în centrul Chişinăului au cerut parlamentului să voteze independenţa. Membrii primului legislativ au votat în acea zi Declaraţia de Independenţă. Declaraţia originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chişinău, dar a fost refăcută în 2010, aminteşte Radio Chişinău.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: